Afbeelding

Gebiedsproces beëindigd maar aanleg windpark niet

wo 16 februari 2022 De Boer op

Het gebied waar wij wonen is de meest geschikte plek in Overijssel om een nieuw windpark te realiseren. Hiervoor werd de Omgevings Advies Groep (OAG) bedacht door de gemeente Hardenberg. Alle belanghebbenden zouden gezamenlijk scenario’s bedenken om de doelstelling 420 TJ duurzame (wind)energie op te wekken te behalen.

Als grondeigenaren zaten we ook aan tafel en telkens werd door ons ingebracht: Hardenberg neem de regie! Het is onmogelijk om gezamenlijk tot een plan te komen. Ook de grondeigenaren willen geen windturbine in de buurt van hun woning. Dat laatste werd en wordt door burgers in twijfel getrokken. Zeker na het zien van een documentaire waar absurde bedragen genoemd worden wat een windturbine een grondeigenaar zou opleveren. Dit is echter in dit relatief dichtbevolkte gebied zeker niet van toepassing.

Inmiddels is de stekker uit de OAG getrokken. Er is geen urgentie om het proces te forceren en de gemeente wil het liefst dat grootschalige opwek van energie ontstaat vanuit de gebieden zelf. Met andere woorden: een aantal partijen durven geen standpunt in te nemen over windturbines en stellen het uit tot na de verkiezingen.

Grondeigenaren kregen direct (agressieve) windcowboys aan de deur en inmiddels zijn we volop in gesprek. Wat ons nu duidelijk wordt is dat we de aanleg van een windpark tussen Sibculo, Kloosterhaar en Bergentheim niet kunnen tegenhouden. Het is slim gespeeld door de coalitiepartijen van Hardenberg. Er is geen draagvlak voor windenergie maar nieuwe initiatieven worden wel gestimuleerd. Laat nou het gebied waar wij wonen dé plek zijn voor de opwekking van windenergie. Wie zal er nu straks op aangekeken worden als er na de verkiezingen weer opnieuw over een windpark wordt gesproken? Niet de raadsleden of het college, wel de boeren, die hebben het wéér gedaan.

Ellen, Melkveebedrijf Gast-Geerdink,

LTO Noord afdeling Vechtdal

Het is maar net welke bodem onder je bedrijf ligt wat maakt of het interessant is om mee te doen.
De bodem onder je bedrijf Hardenberg 23 minuten geleden
Afbeelding
Kerk en medisch Kerk 1 uur geleden
Afbeelding
Mode en accessoires: welke 90s-trends zien we nog steeds terug? Partnerbijdrage 2 uur geleden
Afbeelding
College bezoekt Buitengebied Gramsbergen Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Taalschool Hardenberg is verhuisd Hardenberg 4 uur geleden