Afbeelding

Landbouwschool

wo 17 november 2021 De Boer op

Jaren geleden toen mijn kinderen nog op de middelbare school zaten, werd ik gevraagd om op een beroepenavond mijn beroep toe te lichten. Leerlingen van 15 jaar oud konden met hun ouders een viertal beroepen kiezen waarvan ze meer wilden weten. Ze moesten een vakkenpakket worden kiezen en voor elke vervolgopleidingen zijn bepaalde vakken vereist. Met juiste voorkennis in een vervolgopleiding te stappen.

Bij de eerste ronde van een half uur bleek dat het merendeel van de ouders collegaboeren waren. Zij hadden dus ook op mijn plek kunnen staan. Na een inleiding over mezelf met agrarische loopbaan, zette ik het perspectief uiteen om als jongere voor een agrarische loopbaan te kiezen. Je hebt tegenwoordig legio mogelijkheden buiten de agrarische sector. Weet zeker dat het echt datgene is wat je wilt. Kom je niet via je thuissituatie in de agrarische wereld, probeer dan nu op zaterdag en in de vakanties erin terecht te komen. Mijn conclusie was dat als je niet van een agrarisch bedrijf komt, je beter voor een loopbaan elders kunt kiezen

Diploma’s zijn niet verplicht voor het runnen van een boerderij. Dat ze bijdragen aan een persoonlijke ontwikkeling is logisch. Een middelbare landbouwschool is meer praktijkgericht dan een hogere. Zelf ervaarde ik op een hogere opleiding dat het sociale leven ver weg van huis en de binnen- en buitenlandse stages langer bijblijven dan de kennis die we in de schoolbanken opdeden.

Een veehouder uit de zaal preekte dat boeren het leukste vak is en een hogere opleiding wel belangrijk is. Ook al ben ik het er helemaal mee eens, is dit erg persoonsgebonden en leek het me juist goed dat zijn dochter van 15 het verhaal eens van iemand anders hoort dan haar vader. Ook voor de vader eens goed om van een niet agrarisch beroep eens wat meer te horen.

Wim Scholman

Melkveehouder in Balkbrug

LTO Noord afdeling Vechtdal

Afbeelding
Opwekkingsliederen zingen in de Sionskerk in Mariënberg Nieuws Ingezonden 26 minuten geleden
Afbeelding
Wandeltocht Vilsteren samen actief Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Eenzijdig ongeval op Dedemsvaartseweg-Noord in Lutten Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Auto raakt te water aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere Vrijheidscolleges voor basisscholen uit Ommen Ommen 17 uur geleden