Afbeelding
De Toren

Vorstperiode

wo 17 maart 2021 De Boer op


Dit jaar was het volgens de weersvoorspelling geen verassing bij de start van de winterse periode. De harde Oostenwind in combinatie met hevige sneeuwval en lage temperatuur was al dagen vooraf voorspeld. In vergelijking met een halve eeuw terug kunnen we nu meer op de weersvoorspelling vertrouwen. Koude wind vanuit het Oosten betekent dat de Oostkant van de stallen zo goed mogelijk moet worden afgesloten. Door de gewenste natuurlijke ventilatie en lichtinval zijn de stallen tegenwoordig erg open. Bij onze oudste stal kan er simpelweg een gemonteerd beschermzeil worden uitgedraaid, waardoor de wind de stal niet inkomt. De nieuwste stal is echter een open-frontstal en is juist aan de Oostkant volledig open. Deze hadden we zelf met bouwzeilen dichtgemaakt maar de wind was zo verwoestend dat dit geen goed resultaat gaf. Daarom alsnog grote strobalen voor de wapperende zeilen zetten. Met het huidige machinepark is dat ook niet zo’n opgave. In onze vorige boerderij stond het vee in het achterhuis waar het minder open maar wel behaaglijker was in een koude periode. Grootste probleem was altijd om de waterleidingen niet te laten bevriezen. 


Na 2 winters met amper temperaturen onder nul was het vorige maand toch weer even raak. Altijd lastig op ons melkveebedrijf. Echter in vergelijking met hoe ik een halve eeuw geleden opgroeide op een andere boerderij, stelt het nu niet meer zoveel voor.

In het verleden lastig met die dunne messing leidingen die bij geringe vorst al knapten en bij dooi dus gingen lekken. Tegenwoordig hebben we in beide stallen tyleen leidingen in een rondpompsysteem. Door het rondpompen blijft het water stromen waardoor het niet vastvriest. Ook kan het water nog verwarmd worden. Het systeem heeft een aftakking en retourleiding bij iedere drinkbak. Bij kleine drinkbakken kan het morswater in de bak bevriezen waardoor de klepel vastzit en de bak geen water meer kan krijgen. Voor de melkerij was het zaak om na ieder melkbeurt al het spoelwater uit het systeem te verwijderen. 


Na een aantal jaren ervaring met koude periodes is het na een paar jaar zonder toch weer even bedenken hoe je alles in werking houdt. Extra lastig nog de extreme sneeuwval. Bedrijf moet begaanbaar blijven voor de melkauto en de voerwagen. Ook hier gebruiken we tegenwoordig een machine voor die we toch hebben voor het bedrijf. In tegenstelling tot voorgaande jaren werd onze afgelegen straat zelfs door overheidsdiensten bereikbaar gemaakt. Na 10 dagen was het extreme weer alweer voorbij en konden alle maatregelen weer worden opgeheven.

Wim Scholman, melkveehouder in Balkbrug

Afbeelding
Gospelpaasdienst Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Drie voertuigen botsen op Hardenbergerweg bij Bergentheim Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Zoek het ei, paasstaakslepen en Sail Kampen Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Veenmuseum open haart deuren Twenterand 12 uur geleden
Afbeelding
De Koppel bij Hardenberg Buiten Hardenberg 12 uur geleden