Afbeelding

De Vesting heroverd 350 jaar ontzet van Coevorden

zo 2 oktober 2022 Coevorden

Stedelijk Museum Coevorden opent op zaterdag 8 oktober de nieuwe tentoonstelling ‘De vesting heroverd!’. In deze tentoonstelling staat de gebeurtenis van ontzet van Coevorden in 1672 centraal.

Het verhaal over de bevrijding van de stad Coevorden volgens het slimme plan van Meindert van der Thijnen is vaak verteld, opgevoerd, beschreven en bezongen. Door biezenmatten over de wakken in het ijs van de vestinggracht te leggen, konden de soldaten van het leger van Carl Rabenhaupt een verrassingsaanval uitvoeren. De mannen van bisschop Bernhard von Galen uit Münster namen de benen en de Oranjevlag wapperde weer op het kasteel en de kerken.

De heldenmoed van burgers en soldaten spreekt nog steeds tot de verbeelding. Bevrijding is immers een thema dat ons in alle tijden raakt. Toen zorgde de overwinning voor nieuwe hoop tijdens het Rampjaar. In de tentoonstelling De vesting heroverd! staan het verloop van de strijd en de bevrijding van Coevorden centraal. De actualiteit raakt aan vragen over het verdedigen van je eigen vrijheid en wat een conflict met een mens doet. Dit is de tweede tentoonstelling van het tweeluik over het Rampjaar 1672 in het Stedelijk Museum Coevorden.

Afbeelding
Gospelpaasdienst Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Drie voertuigen botsen op Hardenbergerweg bij Bergentheim Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Zoek het ei, paasstaakslepen en Sail Kampen Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Veenmuseum open haart deuren Twenterand 3 uur geleden
Afbeelding
De Koppel bij Hardenberg Buiten Hardenberg 3 uur geleden