25ste Holthoner Oogstdag
25ste Holthoner Oogstdag Harry Kruiper

25ste Holthoner Oogstdag

zaterdag 6 augustus 2022 10:30 tot 18:00

De 25ste Holthoner Oogstdag

Het jaarlijkse evenement tijdens de eerste zaterdag van augustus in Holthone heeft een grote belevingskracht, niet alleen vanuit de wijde regio. Het is daar naast pannenkoekenrestaurant De Ganzenhoeve ook een van de topactiviteiten die voor de vele toeristen in de gastvrije regio Hardenberg telkens weer een ‘must’ zijn. Ruim voor 10.30 uur staan de eerste bezoekers al bij de toegang (gratis parkeren, entree € 3,00), want er is ontzettend veel te doen. De sportieve wandelaars zijn ’s ochtends al om 8 uur gestart voor de  traditionele Oogstdag Wandeltocht. Zij genieten dan direct al van de prachtige natuur over diverse afstanden op landgoed De Groote Scheere. 

Ooit gehoord van de piklat en de zicht?

Nee? Vraag dat dan maar tijdens de oogstdag aan de boeren en boerinnen die in oude dracht het werk laten zien hoe vroeger de rogge geoogst werd. Dat deed men met de zeis en ze laten zien hoe er met de piklat en de zicht bussels van gemaakt worden. Daarna werd het graan in de schuren verwerkt en ‘het kaf dus van het koren gescheiden’. En de kippen van toen? ‘Die pikten van de resten een graantje mee’.

 

Maak het boerenleven van tientallen jaren geleden mee.

Dat is het motto van de organisatie die ook het historisch museum in Gramsbergen zelf beheert. Bekijk tijdens de oogstdag al die oude landbouwmachines om het land te bewerken Bekijk ook de machines die het graan machinaal scheiden in stro en graankorrels waarna de jute zakken vol naar de molenaar gingen. Loop eens langs al die oldtimer trekkers en al die oude ambachten (zelf een stukje touw trekken?) langs meer dan 50 kramen. Geniet van de optredens van shantykoor De Sjompiesingers, van specials van muziekvereniging SDG Ane en van de diverse accordeongroepjes. En de pannenkoeken zullen uiteraard niet ontbreken. De bezoekers staan ook in de rij te wachten als de houtgestookte veldovens van de Stichting Onstwerder Gaarv’n telkens  open gaan om overheerlijk vers brood mee naar huis te kunnen nemen. Of maak kennis met de streekeigen Slatmanskoek en al die andere lekkere lokale producten als bijvoorbeeld de honing van imker Buter en de lekkernijen van Bosman IJshoeve. 

 

En wat er voor de kinderen te doen is?

Wat te denken van een rondrit met paard en wagen? Of genieten van aaibare kleindieren? Als een konijntje of een cavia? Of een prijs winnen met het zo goed mogelijk op papier nateken van de lijnen van een roodbont kalf (‘schetsen’ heet dat). Dat kan er allemaal.

 

De terreinen van de Holthoner Oogstdag naast pannenkoekenboerderij De Ganzenhoeve aan de Holthonerweg 9 zijn te bereiken via de afslagen van de N34 bij Ane of bij Klooster. 

 

 

Kom het beleven, noteer 6 augustus het op de kalender of in de agenda en ‘proef’ al vast weer de sfeer van het oogstfeest met wat archiefbeelden uit 2019.