Hardenberg

Zorgpersoneel leert zelf corona-hulpmiddelen maken

Door de redactie

Op verzoek van Kim Runhaar van de Baalderborg Groep heeft het project Sterk Techniek Onderwijs deze week 3d-printers beschikbaar gesteld aan zorginstellingen in Noordoost-Overijssel, zodat die hun eigen corona-hulpmiddelen kunnen maken.

Dinsdag 12 mei, tijdens de Dag van de Zorg, hebben elf medewerkers van Baalderborg, Carinova, de Fysiotherapeut uit De Krim en fysiotherapie De Binder in Gramsbergen geleerd hoe ze deurgrepen, clips voor een mondkapje en onderdelen van een gezichtsmasker kunnen maken. Dat gebeurde in de aula van het Vechtdal College Hardenberg, met inachtneming van de RIVM-richtlijnen.

De 3d-printers zijn vorig jaar gemaakt door docenten van vo-scholen in de regio Hardenberg, als onderdeel van het project Sterk Techniek Onderwijs. Elf stuks zijn nu uitgeleend aan de zorginstellingen zodat ze zelf de hulpmiddelen kunnen maken. Onder leiding van Marco Welink van het Fablab Hardenberg hebben de deelnemers eerst uitleg gekregen over 3d-printtechnologie, waarna ze zelf aan de slag konden gaan met het maken van deuropeners, elastiekclips en deurgrepen voor de elleboog. Na afloop hebben de vertegenwoordigers van de zorginstellingen de printers meegenomen zodat ze zelf met bestaande voorbeelden aan de slag kunnen gaan. Projectleider Jan ten Napel van Sterk Techniek Onderwijs verwacht dat door de 'ontdekking' van 3d-techniek de zorginstellingen ook op andere terreinen nieuwe technologie gaan gebruiken.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer