Hardenberg

Zorgeloos Vechtdal van start met arrangement De Vechtslinger

Door de redactie

In Rheeze-Diffelen is een unieke arrangement van start gegaan om het Vechtdal in die regio te promoten. Met De Vechtslinger is een eerste concept gelanceerd dat onderdeel is van de campagne Zorgeloos Vechtdal.

De lancering vond plaats woensdag 20 maart bij Somerwende in Rheeze, een van de drie samenwerkende partijen naast Natuurmuseum Rheezermarke en aspergeboerderij Nijenhuis. Bovendien vonden de eerste toegankelijkheidstoetsen door Ongehinderd plaats bij deze bedrijven. Dit is een start van een grootschalige toegankelijkheidskeuring, waar 81 locaties aan mee kunnen doen. Hiermee versterkt het Vechtdal haar positie als trendsetter, als dé gezondste en meest toegankelijke regio van Nederland. Met de samenwerking blijven de bedrijven in het gebied zich doorontwikkelen, daarmee zorgend dat de toeristen, met en zonder zorgbehoefte, het Vechtdal steeds beter weten te vinden. Die samenwerking en daarmee een vooruitstrevendheid maakt dat de vrijetijdssector het over de hele linie goed doet. Het concept 'De Vechtslinger – Drempelloos Genieten' is daar het bewijs van.

Vechtdal ... Beter voor elkaar

Namens De Vechtslinger vertelde Henk Somer van SomerWende hoe de drie partijen elkaar in de flow van een arrangement en zo dicht aan de slingerende Vecht gevonden hebben. Vechtdal Marketing haakte met Anieke van Wijnen op het goeie moment en juiste wijze in om het project te begeleiden en gestalte te geven. Mede met ondersteuning van Ondernemershuis Vechtdal kon de expertise van Alfa Accountants ingezet worden. Anieke: "Het past uitstekend in de focus op onze ontwikkelpijlers Verblijf, Zorg, Voeding, Water en Organisatie. Vanuit de pijler Zorg jagen we productontwikkeling op het gebied van gezondheidszorg en vrijetijdseconomie aan. Om de basis op orde te krijgen, hebben we het stimuleringsprogramma 'Zorgeloos (genieten) Vechtdal', waarmee we allereerst focussen op de toegankelijkheid van de vrijetijdssector en de combinatie met zorgdiensten tijdens vakantie. Zodra deze basis op orde is kunnen we nog beter inzetten op innovatie. We laten ons daarbij leiden door een recept. De onderdelen van ons menu Beter voor Elkaar bestaan uit Gastvrijheid, Toegankelijkheid, Zorg op Maat, Productontwikkeling, Beweging, Voeding en Storytelling. Voor deze en andere Vechtdalondernemers is de werkwijze haast een vanzelfsprekendheid".

Wethouder Alwin te Rietstap sprak van het belangrijke gastvrijheidsprincipe waar de bevordering van zorgeloosheid tijdens vakanties en uitjes zo'n voornaam onderdeel van is. "Daarnaast is het zo mooi dat dit arrangement De Vechtslinger tot stand gekomen is door initiatieven vanuit de samenleving, in dit geval van drie gemotiveerde recreatieve ondernemers. En dat het zo voldoet aan de toegankelijkheid voor iedereen, het principe dat de gemeente Hardenberg zo van harte stimuleert. Als meest toegankelijke gemeente van 2018. Mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage die vanuit provincie Overijssel, de Vechtdalgemeenten, Ondernemershuis Vechtdal en een Leader-subsidie. Het arrangement is een resultaat van een PMPC-subsidieproject."

Vervolgens onthulde hij samen met Henk Somer het logo De Vechtslinger en werd een toast uitgebracht op de ingezette succesvolle samenwerking en een goede toekomst van het arrangement.

Arrangement De Vechtslinger

Arrangement De Vechtslinger: een zorgeloos en streekverbonden dagje uit in het Vechtdal. Het motto: 'Tijdens deze unieke dag uit ervaart u meerdere leuke activiteiten op drie verschillende locaties. Op de drie locaties die zorgeloos zijn ingericht kunnen de activiteiten zowel binnen als buiten gedaan worden. Dus van drempels en weersinvloeden heeft de gast geen hinder. Daarom ook kan dit dagarrangement binnenkort het gehele jaar door geboekt worden. Door op die verschillende, relatief dicht bij elkaar liggende locaties passende activiteiten aan te bieden is het niet alleen heel erg afwisselend, maar komt het ook samen tot een verrassend spel voor jong en oud. Voor zorggroepen is het spel op verschillende niveaus aan te bieden zodat iedereen kan deelnemen.

Wilma Somer van Somerwende: "Bij ons op de Somerwende word je verwelkomd met koffie/thee en een plak streekkoek. Vervolgens geven we een korte inleiding en de uitleg van het spel. De groep gasten wordt in tweeën gesplitst en gaat aan de slag met opdrachten. Tijdens een kleine koffieproeverij worden er zowel proef- als ruikopdrachten gedaan en zal er een korte film worden gedraaid waar na afloop vragen over beantwoord moeten worden. Elke team kan met de opdrachten en de vragen punten verdienen. Met een streekverbonden bonus opdracht voor onderweg gaat men naar het Natuurmuseum".

Gea Hutten van Natuurmuseum Rheezermarke: "In ons museum bieden wij bij binnenkomst een hapje en een drankje aan. Het spel wordt hier vervolgd en neemt de teams mee door het gehele museum. Een natuurvideo is onderdeel van het bezoek. Door meerdere voel- en zoekopdrachten te doen, ontstaat er een leuke puzzeltocht waar elk team haar punten kan verdienen. Elk team ontvangt wederom een streekverbonden bonusopdracht voor onderweg naar de volgende locatie".

Frieda Nijhuis van aspergeboerderij/Boerderijwinkel Het Nijenhuis: "Bij ons wordt het laatste deel van het spel gespeeld. Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken en iets lekkers te gaan maken. Door het bekijken van een film en het beantwoorden van vragen, kan elk team ook hier weer punten verdienen. Hier worden ook de winnaars bekend gemaakt. De groep met de meeste punten van alle drie de locaties samen, wint naast de eer van de dag, ook een leuke prijs als aandenken aan deze gezellige dag uit in deze authentieke omgeving in de nabijheid van de Vecht".