Hardenberg

Zorgeloos genieten in een hottub

Door de redactie

Dat overkwamen Dalfsens wethouder Jan Uitslag, directeur MarketingOost Henk van Voornveld, Janny Dekens van Camperplaats Vechtdal en haar gaste, de bekende blogger Eelke Kelderman, auteur van het ANWB boekje B&B zonder drempels. Bijzonder? Jazeker! Immers, Eelke kent haar lichamelijke beperking en hoe kom je dan op een camperplaats vanuit een aangepaste camper in een hottub te zitten?

Harry Kruiper

Het was Janny Dekens droom om een camperplaats te runnen. Nu die droom uitgekomen was, droomde ze van meer. Janny: "Iedereen, ook campergasten met een beperking moeten toch mee kunnen doen in de samenleving: voor inclusie geldt toch geen uitzondering? Ondernemers hebben immers een sterke drive om met dit onderwerp aan de slag te gaan! Vier van mijn camperplaatsen beschikken over een privé hottub. En iedereen moet er in kunnen stappen. Maar hoe?"

Via Vechtdal Marketing en Gastvrij Overijssel werd Janny attent gemaakt op het Topprogramma Overijsselse Toeristische Ondernemers (TOTO) om als ondernemers in Overijssel voorop te kunnen blijven lopen. Een tillift voor hottubs kun je toch als een heel praktisch innovatie object beschouwen? Janny voldeed aan de criteria en via TOTO ontving ze een bedrijfsvoucher ter waarde van €6.000,00. Ja, voor de tillift. En wie anders dan de gehandicapte Eelke Kelderman, eigenaar van Eelke Droomt en hoofdredactrice van de vakantie-editie van Support Magazine, zou de tillift in gebruik moeten kunnen nemen? Zo gezegd, zo gedaan. Samen dus met Janny Dekens, Jan Uitslag en Henk van Voornveld.

Soepel werden ze om de beurt met de nieuw geplaatste lift in de hottub getild. Het was een ontspannen sfeertje in dat lekkere warme water. De belevenis was met recht 'Zorgeloos' en er ontstond spontaan een leuke conversatie. Henk: "Wat super om zo creatief de combinatie Zorg en Toerisme toe te passen. Het aan de basis investeren in productontwikkeling in Overijssel is altijd goed". Jan valt hem bij: "En leuk dat we in onze gemeente de ontwikkeling van deze voorbeeldfunctie letterlijk aan den lijve mee mogen maken". Eelke: "Wat is dit een unieke beleving in deze hottub! En te gek dat ik hier samen met vriend Tjeerd twee dagen mag verblijven in een van de twee -spontaan aangeboden- aangepaste campers van Benica Campers BV uit Enschede. Eelke droomt, net als Janny. Iedereen moet weten dat zoiets kan". Jan vult aan: "Goed dat ondernemers investeren om in zo'n prachtige behoefte te voorzien". En Henk: "Deze combinatie van faciliteiten en zorg is inderdaad weer een mooie primeur. Andermaal laat het Vechtdal hier zien dat het toeristisch gezien een voorbeeldregio is". Janny: "Voor mensen met een beperking is reizen met het vliegtuig bijna geen optie. Des te mooier dat men op deze manier wel met een camper kan komen." Jan tenslotte: "Ze ervaren op deze manier toch een soort van ultieme vrijheid, belangrijk ook om familie te bezoeken".

Zorgeloos Vechtdal voorziet in een cross-over tussen zorg en vrijetijdseconomie

De vrijetijdssector in het Vechtdal doet het goed. Vechtdal is trendsetter. Vooruitstrevendheid en samenwerking ligt hieraan ten grondslag. Doorontwikkeling is daar een logisch gevolg van. "Zorg is naast Verblijf, Smaak, Water en Organisatie een van de vijf pijlers waarop de recreatie zich focust. Vanuit het stimuleringsprogramma Zorgeloos Vechtdal proberen we toegankelijkheid en de combinatie met zorgdiensten tijdens vakantie inhoud te geven. Innovatie, productvernieuwing en -ontwikkeling is immers essentieel." Dat zegt Anieke van Wijnen, gebiedsadviseur van Vechtdal Marketing. "In het Vechtdal doen we het samen en voor elkaar, voor bewoners en bezoekers. Naast arrangementen wordt ook het huidige productaanbod bekeken en ontwikkeld. Een mooi voorbeeld is dus de tillift hier bij Camperplaats Vechtdal bij Nieuwleusen, zodat mindervalide mensen ook in de hottub kunnen genieten".