Hardenberg

Zomerexpositie Joke Plomp in Reestkamer

Door de redactie

Van 5 juli tot 20 september zijn in de Reestkamer aan de Oud Avereest 5 in Oud Avereest, prachtige kleine aquarellen te zien van Joke Plomp: portretten van volwassenen en kinderen, groepsportretten, maar ook boerderijen, boerenerven en stads- en dorpsgezichten. U kunt deze expositie bewonderen op zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur, of op afspraak via gastvrouw@vriendenvandereestkerk.nl.

unknown

Joke Plomp werd in 1952 in Hoogeveen geboren. Na vele omzwervingen door het land woont zij nu net buiten Hasselt. Van jongs af aan heeft Joke veel getekend en geschilderd. Het liefst wilde zij er haar beroep van maken. Na het afronden van de middelbare school zou ze daarom graag naar de Kunstacademie zijn gegaan. Het kwam er niet van. Het werd psychologie aan de Universiteit van Utrecht. Toch bleef de liefde voor het schilderen. Er volgden jaren van schilderen, studeren op compositie en techniek, en geïnspireerd worden door met name oude Engelse meesters in de aquareltechniek. In 1989 werd in het Museum de Schotse Huizen in Veere een eerste grote tentoonstelling van haar werk gehouden. Daarna volgden vele exposities in het hele land.

Joke werkt hoofdzakelijk met aquarel, pastel, oliepastel en acryl, met een voorliefde voor aquarel omdat verf en water hun eigen weg gaan en er min of meer willekeurig 'spannende' kleurnuances kunnen ontstaan. Omgaan met kleuren vindt ze heel belangrijk en hiermee en door kleurkeuze creëert zij in haar werk een sfeer die zij in heel haar oeuvre wil laten doorklinken. Haar werk is dan ook altijd duidelijk herkenbaar. Joke schildert vaak in Staphorst. Op de expositie zijn ook mooie aquarellen van Staphorster kinderen, volwassenen en dorpsgezichten te bewonderen. Sinds begin van 2016 is Joke Plomp aan het etsen. Meestal bewerkt ze de etsen met aquarel.