Hardenberg

Zevende Kerstdag

Door de redactie

Tot mijn verbazing zag ik eind vorig jaar ergens een activiteit aangekondigd voor 'zevende Kerstdag'. Huh? Ik googelde. Nee, het bleek geen actie van een overspannen predikant, maar meer voor te komen. Zevende Kerstdag?!

Door Adrian Verbree

Het zette me aan het denken. Zou er ook een achtste zijn, vroeg ik me af, en een negende? Dat zou aardig zijn, want dan tellen we in het vervolg gewoon onbeperkt door tot - dit jaar - 30e Kerstdag. Zo tikken we die anders zo zeldzame Witte Kerst elk jaar moeiteloos binnen: 23 januari, even zag de wereld wit. Toen duidelijk werd dat er wel twee centimeter zou kunnen vallen, werd het land stil gelegd. Twee centimeter! Code geel! Stop de treinen, annuleer vluchten, rol je dochters in een elektrische deken: 'winter is coming...'

Het was aangenaam te ervaren hoe de sneeuw het tempo uit het leven zoog. Behoedzaam schreden wij over de trottoirs; er was tijd elkaar te groeten en elkaar te verzekeren dat het 'mooi' was. Vandaag mooi, morgen viezezooi, zeker, maar nu: mooi. Fietsers stapten af, borgen hun schermpjes weg en constateerden verrast dat zij op aarde waren. Een prachtige witte aarde. Met vrede ook nog. Even gedroegen wij ons in het verkeer. Tenminste, dat vertelde de verkeersinformatie en dus was het waar. Statig, bijna plechtig zo traag, schoven we in onze wagens op de Gramsbergerweg aan elkaar voorbij. Een kind gilde van de sneeuwpret, medewerkers van de ANWB bereikten de heldenstatus, ROVER zou iets vriendelijks over de NS hebben gezegd (aldus een talkshow, dus daar durf ik niet voor in te staan). Hoe dan ook, 30e Kerstdag, het was mooi.

Ik kan niet wachten tot Witte Donderdag. Die valt dit jaar op 18 april, dat is 77e Kerstdag. Toeval bestaat niet.

De column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Adrian Verbree en Rudi Bults.