Hardenberg

Zangvereniging Eendracht Maakt Macht is opgeheven

Door de redactie

Christelijke gemengde zangvereniging Eendracht Maakt Macht uit Oud-Lutten is per 1 november opgeheven. "De reden dat wij stoppen is allereerst dat we een jaar niet hebben gezongen vanwege ziekte van de dirigent de heer G. van Noort. Daarna kwam corona en het ledental zakte naar 15 leden. Daarom hebben wij helaas dit besluit moeten nemen", aldus Stientje Kikkert, secretaresse EMM.

EMM werd 75 jaar geleden opgericht. Dit was op 9 oktober 1945. In dat jaar liep het ledental op tot 65. In dat jaar kwam ook het idee om een toneelvereniging op te richten. Een groepje zangers ging ook toneelspelen. Elk jaar meestal in februari vond er op drie avonden een zang- en toneeluitvoering plaats. Het eerste deel werd een aantal liederen gezongen onder leiding van dirigent de heer G. van Noort uit Hoogeveen. Het tweede deel kwam er een toneelstuk op de planken. "Onze toneelvereniging is belangrijk voor ons koor. Dit is een hechte en gezellige groep. Een groot aantal jaren waren de toneelspelers allen koorleden. De meeste stukken zijn blijspelen en vaak in het dialect. Afgelopen jaar hebben we in februari het toneelstuk 'Bed en Breekvast' gespeeld. Dit stuk hebben we vijf keer op de planken gebracht en was een groot succes. De toneelvereniging is nog niet opgeheven, maar wil nog graag verder gaan", aldus Stientje Kikkert.

Jubileum

In april 2019 nam de heer A. Zwiers de voorzittershamer over van de heer J. Datema. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van EMM werd een jubileumconcert gegeven met medewerking van het kinderkoor 'Geke's Tiental' uit Urk en doedelzakspeler Jan van Doornum uit Mariënberg. De heer Peeneman werd ingeschakeld om een revue over deze 50 jaar samen te stellen. Het 70-jarig jubileum werd gevierd met een uitstapje naar Leerdam waar een boottocht over de Linge werd gemaakt. Helaas kon er door corona voor het 75-jarig jubileum niets georganiseerd worden.

Kerkdiensten

Jaarlijks waren er kerkdiensten waar het koor haar medewerking aan verleende en vonden er optreden plaats in verpleeg-en verzorgingshuizen. Op de laatste repetitieavond voor de zomervakantie ging het koor op bezoek bij zangleden die ziek waren. Daar werd enkele liederen gezongen en nog even nagepraat onder genot van een kop koffie.