Hardenberg

Wisselvallig jaar voor amateur-weerman Groote

Door de redactie

Voor weerman Martijn Groote uit Sibculo was 2018 een uitzonderlijk jaar, en niet alleen in meteorologisch opzicht. De enthousiaste amateurmeteoroloog, bekend van 3FM en zijn eigen facebookpagina, blikt terug op een bijzonder jaar.

"2018 was bijzonder warm en uitzonderlijk droog. Nog steeds is er sprake van een tekort aan water, vooral in het oosten en noorden van het land. Want ook dat was opmerkelijk, de meeste buien trokken over het westen en noordwesten van het land. Normaalgesproken valt in de zomertijd de meeste neerslag in het oosten terwijl in de herfst meer regen te verwachten is in het westen. Maar deze zomer viel de neerslag, als die er al was, vooral in het westen. Vaak waren het dan wel meteen heftige buien. Maar het gekke was, als je die buien volgde op de radar, dan trokken ze wel naar het oosten, maar meestal verpieterden ze voor ze hier aankwamen, of ze trokken voorbij zonder veel activiteit".

En dat vond Groote best jammer. "Ik heb wel iets met onweer, vind het een erg interessant verschijnsel. Ik sta met buien ook graag naar buiten te kijken. Maar dit jaar heb ik er dus weinig van kunnen genieten". Hij heeft dan ook een wat tweeslachtig gevoel bij 2018. "Aan de ene kant was het een bijzonder jaar met recordtemperaturen en extreme droogte. Tegelijk was het een saai jaar, elke dag hetzelfde weer is voor een meteoroloog natuurlijk niet echt interessant".

Diefstal

Niet alleen de recordwarmte maakte 2018 tot een memorabel jaar voor Martijn. Toen hij op eerste pinksterdag zijn weerstation aan visite wilde laten zien bleek het te zijn gestolen. Hij deed aangifte en hield zelf diverse verkoopsites in de gaten, maar de apparatuur dook nergens op. "Misschien was het de dief niet om geld te doen. Ik heb veel fans, maar misschien zijn er ook mensen die het mij niet gunnen". Het had zomaar het dieptepunt van het jaar kunnen zijn, maar zijn fans maakten er met een hartverwarmende actie heel snel een positieve ervaring van. "Toen ik op facebook meldde dat het station gestolen was, riep een fan zijn medefans op om per persoon een tientje te doneren. Daar kwamen steeds meer reacties op en al heel snel was er genoeg binnen om een nieuw weerstation te kopen. Dat was geweldig. Het nieuwe station heeft een veilige plek gekregen: bovenop het dak, daar kom je niet zomaar bij", lacht Groote.

Telefoonmast

Groote gebruikte zijn weerpraatjes voor 3FM ook heel handig om aandacht te vragen voor de slechte mobiele bereikbaarheid waar de inwoners van Sibculo mee te maken hadden. Die was zelfs zo slecht dat hij de open vlakte van het evenemententerrein moest opzoeken om überhaupt met de studio te kunnen bellen. In november is er echter een nieuwe communicatiemast geplaatst, net buiten het dorp. Eind goed, al goed dus? "Nou, niet helemaal. Niet alle telecomaanbieders maken gebruik van de nieuwe mast. Die van mij ook niet. Ik ga nu proberen ook andere providers zo ver te krijgen dat ze deze mast gaan gebruiken. Pas als iedereen in Sibculo een goede ontvangst heeft ben ik tevreden". Het lijkt dan ook een betrouwbare voorspelling dat de luisteraars van 3FM ook in 2019 nog wel even kunnen genieten van een weerpraatje vanaf het evenemententerrein in Sibculo.