Hardenberg

Werken in Duitsland: welke gevolgen heeft dat?

Door de redactie

Wonen in Nederland en werken in Duitsland? Voor veel inwoners van de grensstreek is dat dagelijkse koek: zij steken elke dag de grens over om in het buurland aan de slag te gaan. Daarbij ontstaan veel vragen, die het GrensInfoPunt van de EUREGIO kan beantwoorden tijdens het spreekuur op woensdag 18 maart van 9.30 tot 13.00 uur in het gemeentehuis in Hardenberg.

Wat komt er allemaal bij kijken wanneer je in Duitsland werkt? Hoe zit het met de belastingaangifte wanneer je binnen één kalenderjaar in Nederland en Duitsland hebt gewerkt? Wat zijn de gevolgen voor je pensioen wanneer je jarenlang niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland werkzaam bent geweest? En waar moet je op letten wanneer je uiteindelijk toch besluit om naar Duitsland te verhuizen?

Tijdens het spreekuur op woensdag 18 maart geeft het GrensInfoPunt van de EUREGIO antwoord op alle vragen van voormalige en huidige grenspendelaars omtrent wonen en werken in het buurland. Werkgevers en werknemers kunnen er terecht met hun vragen over onder andere sociale zekerheid, belastingen en arbeidsrecht. Ook mensen die zijn geïnteresseerd in een baan in Duitsland of naar Duitsland willen emigreren, kunnen hier hun vragen stellen. Naast adviseurs van het GrensInfoPunt zijn er vertegenwoordigers van de Belastingdienst, de Duitse Finanzverwaltung, de Deutsche Rentenversicherung, UWV, de Sociale Verzekeringsbank (Bureau voor Duitse Zaken), en de AOK Niedersachsen aanwezig. De informatie is gratis en onafhankelijk; een afspraak maken is niet nodig.

Individueel gesprek

Het is ook mogelijk om een individuele afspraak met een adviseur van het GrensInfoPunt bij EUREGIO in Gronau te maken. Neem hiervoor contact op met het GrensInfoPunt via 053-4605151 of grensinfopunt@euregio.eu. Op www.grensinfopunt.eu zijn veel algemene informatie en de antwoorden op veel gestelde vragen te vinden.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer