Hardenberg

Wereld Prematurendag in het Saxenburgh Medisch Centrum

Door de redactie

Op dinsdag17 november is het Wereld Prematurendag. Verpleegkundigen in het Vrouw & Kind Centrum van Saxenburgh verwennen ouders van baby's die te vroeg geboren zijn.

Kinderverpleegkundige Siebrig Schipper legt uit wat ze in het Saxenburgh Medisch Centrum doen. "Deze dag heeft als doel aandacht te vragen voor de meest optimale behandeling voor te vroeg geboren kinderen. Ook staat de impact die het meebrengt voor het kindje, ouders en het gezin die dag centraal. Wij leggen ouders in de watten en bieden ze een mooi cadeau aan. Tevens worden ouders uitgenodigd voor een terugkomavond voor prematuren om nog even met elkaar in gesprek te zijn. We verwennen ouders met een beschuit met paarse muisjes en natuurlijk komt de kleur paars terug op onze afdeling, paars is de kleur van Wereld Prematurendag.

In Nederland wordt ongeveer acht procent van alle kinderen te vroeg geboren, dat zijn baby's die vóór een zwangerschapsduur van 37 weken worden geboren. Vroeggeborenen zijn uitermate kwetsbaar omdat orgaansystemen zoals de longen, het maag-darmstelsel en de hersenen nog onrijp zijn. Verder zijn de kinderen zeer vatbaar voor infecties die heel ernstig kunnen verlopen omdat het immuunsysteem nog niet goed werkt. De ouders van deze kinderen ervaren tijdens opname ongekend veel en langdurig stress. Bij een te vroeg geboren baby is alles anders. Je geeft anders voeding, je houdt het anders vast, je verschoont anders, echt alles is anders.

De rest van het interview is op 17 november vanaf 00.00 uur te lezen op https://bit.ly/WereldPrematurendag2020SaxenburghMedischCentrumSiebrigSchipper