Hardenberg

Welkom bij Samensterk

Door de redactie

Teri Lynn, Hanke, Marianne en Linda vormen samen de werkgroep `Samen Sterk`. "Samen Sterk is een koppeling tussen hulpvraag en aanbod." vertelt Linda.

G.Brokelman

"Maar dan wel in een jasje dat past in deze tijd!". "Als je hulp nodig hebt, zoekt `Samen Sterk` iemand die kan helpen, door hulpvraag en aanbod aan elkaar te koppelen. Dit kan geheel op vrijwillige basis of tegen een kleine vergoeding", vult Teri Lynn aan. Uit onderzoek is gebleken dat lang niet alle mensen zich prettig voelen bij het elkaar vrijwillig helpen. "Soms voelen mensen zich er ongemakkelijk door en willen ze graag iets terug doen, dat kan in overleg met elkaar. Het kan een kleine vergoeding zijn, een lekkere pan soep, of gebreide sokken. Soms is creatief denken gewoon de oplossing", vertelt Hanke enthousiast.

"Je kunt aan diverse soorten hulp denken, zoals ondersteuning bij kleine hulpvragen voor mensen die het zelf niet meer kunnen of eenzaam zijn. Hierbij denken we aan: een boodschapje halen, bezoekje brengen, spelletje doen, medicijnen ophalen of kleine karweitjes in en rondom het huis".

"We willen `heitje voor een karweitje` ook weer nieuw leven inblazen. Geen geleur aan de deur, maar kinderen kunnen zich opgeven. Wij koppelen ze aan degene die hun hulp of gezelligheid kan waarderen. Het ontmoeten staat centraal en we kunnen elkaar een handje helpen. Een win-win situatie voor beide kanten dus." vertelt Linda. "Kleine klusjes, zoals de hond uitlaten, gras maaien, een spelletje doen, maar ook als je een oppasbaantje of een zakcentje wil bijverdienen, kan je je opgeven."

"Er zijn veel mensen die best wel vrijwilligerswerk willen doen, maar vinden het lastig om tijd te vinden in de volle agenda`s", merkt Marianne op. "Het vinden van vrijwilligers is een probleem wat op veel plekken voorkomt, daarom willen we daar ook op in spelen. Mensen zijn best bereid een handje te helpen, zolang het geen` moeten` wordt. Daarom koppelen wij ook de mensen, die af en toe, zonder vaste verplichtingen willen helpen, aan verenigingen en organisaties die wel wat hulp kunnen gebruiken".

Zaterdag 29 september `burendag`!

"Een mooi moment om `Samen Sterk` te openen!", zegt Teri Lynn enthousiast. "Bij deze willen we een oproep doen voor alle kinderen en jeugd: Bel eens bij je buren aan en vraag of je ergens bij kan helpen. Vind je dit wat lastig? Bak dan een cake voor je buren, of neem een bezem mee en veeg spontaan de oprit schoon. Het belangrijkste is dat we elkaar een beetje aandacht geven op een positieve manier. Vindt je het leuk om hier een beetje aandacht aan te geven? Maak dan een leuke selfie en stuur deze naar ons, om het goede gevoel verder door te geven."

Vanaf 15.00 uur zijn alle inwoners van Schuinesloot / De Belte welkom in `Ons Trefpunt`in Schuinesloot. De koffie, thee en ranja zal klaarstaan en voor de gezelligheid zorgt de werkgroep voor spelletjes. De opbrengst van het drinken zal gaan naar `Ons Trefpunt`, de plek waar ontmoeten centraal komt te staan. Heb je thuis nog gezelschapspelletjes die hun functie wat verloren zijn? Neem deze dan mee, zodat ze weer gebruikt kunnen worden! Deze zullen in 'Ons Trefpunt` beschikbaar blijven, zodat iedereen er gebruik van kan maken.

"Je kan je vraag en/of diensten op deze dag ook opgeven", gaat Hanke verder. "Dit is voor ons het begin om vraag en aanbod te koppelen. Opgeven kan het hele jaar door! Op de website www.samensterk-noaberschap.jouwweb.nl vind je meer informatie over `Samen Sterk` en kun je kijken wat er aangeboden of gezocht wordt. Vindt je iets wat je zoekt? Dan kun je er meteen op reageren. Verder zijn we telefonisch en via WhatsApp bereikbaar op 06 49 215 811".

Noaberschap Samen Sterk initiatief van ROUTE 36.

"Ik hoop dat we met het systeem dat we voor de Noaberschap gebruiken, zoveel mogelijk vraag en aanbod aan elkaar kunnen koppelen, zodat we onze omgeving weer een stukje mooier kunnen maken en de mensen weer wat dichter bij elkaar kunnen brengen." vertelt Marianne (tevens oprichter van ROUTE 36). "ROUTE 36 wordt een sociale wegwijzer, die bijdraagt in het ontmoeten & verbinden van jong en oud", legt ze uit. "Het is een systeem waarin je in inzicht krijgt in je eigen omgeving. Van elkaar ontmoeten tot hulp/ondersteuning, overzicht van verenigingen en ondernemers, een buurtagenda, buurtspaarpot. Veel praktische zaken staan op een rijtje, zoals waar de AED`s hangen, wie sleutelfiguren en contactpersonen zijn en het laat de mooiste plekjes van de omgeving zien".

"Er zijn methodes ontwikkeld, om mensen in beweging te brengen en zich in te zetten voor elkaar", gaat Marianne verder; "Zelfredzaamheid wordt bevorderd en als samenleving groeien we meer naar elkaar toe. Het is belangrijk dat inwoners op de hoogte zijn van wat de omgeving te bieden heeft en wat er speelt. Zo steun en behoud je plaatselijke verenigingen en ondernemers

èn krijgen inwoners duidelijk inzicht wáár en wanneer je elkaar kunt ontmoeten, waar je hulp kunt vinden, of terecht kunt met vragen, ideeën, klachten of wensen".

"Medewerking en ondersteuning van de gemeente, om mijn plannen verder uit te werken, zijn meer dan welkom! Dan kan ik ROUTE 36 verder uitbreiden door samen te werken met mensen die een beperking hebben op de werkvloer en gemotiveerd zijn om zich in te zetten voor hun omgeving. We kunnen elkaar op weg helpen. Tot nu toe gaat alles nog vrijwillig, maar ik zal dolgraag mijn werk hiervan van willen maken! De vraag om meer uren te kunnen bieden voor deze doelgroep is er al. De weg naar ernaartoe heeft wat ondersteuning nodig", aldus Marianne Engelbertink.