Hardenberg

We stropen onze mouwen op

Door de redactie

Vanaf 15 januari start de GGD IJsselland met het geven van coronavaccinaties in de IJsselhallen in Zwolle. De eerste groep die door de GGD wordt uitgenodigd bestaat uit medewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Daarna krijgen zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning een uitnodiging. Stagiairs, leerlingen, ZZP'ers en uitzendkrachten vallen hier ook onder. De planning van het vaccineren is afhankelijk van de beschikbaarheid van goedgekeurde vaccins.

Ook start de vaccinatie van medewerkers uit de directe COVID-zorg. Het gaat daarbij om een selecte groep verpleegkundigen en artsen op de intensive care, spoedeisende hulp, de COVID-afdeling en ambulancemedewerkers. Zij krijgen de vaccinatie bij hun eigen instellingen. Spoedig begint het inenten van verpleeghuisbewoners, mensen met een verstandelijke beperking in instellingen en huisartsen. Dit gebeurt naar verwachting ook bij hun eigen instelling of bij de huisarts. Vanaf maart krijgen 60-plussers die immobiel zijn en

mensen van 75 jaar of ouder de prik ook bij de huisarts. De GGD-en gaan vanaf maart verder met de thuiswonenden tussen 60 en 75 jaar en vanaf april/mei mensen tussen de 18 en 60 jaar. De burgemeester van Hardenberg heeft de vraag gesteld of dan ook in onze gemeente gevaccineerd wordt. De GGD onderzoekt deze mogelijkheid.

Eigen keuze

Vaccineren is gratis en vrijwillig. Maar hoe meer mensen zich laten inenten, hoe beter we kunnen voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Zo beschermen we de meest kwetsbaren, verminderen we de druk op de zorg en krijgen we stapje voorstapje meer vrijheid terug.

Een veilig vaccin

Voor de veiligheid van het coronavaccin gelden strenge eisen, net als voor andere vaccins die tot de Europese Unie worden toegelaten. De snelle ontwikkeling van de coronavaccins is mogelijk omdat enorm veel onderzoekers wereldwijd de krachten hebben gebundeld. Het leverde ook tijdwinst op dat verschillende fasen van onderzoek tegelijk plaatsvonden en dat de beoordelaars al meekeken.

Bijwerkingen mild en kortdurend

De coronavaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Een deel van hen ervaarde milde bijwerkingen, zoals pijn op de plek van de prik, spierpijn, hoofdpijn of verhoging. Deze klachten verdwijnen na een paar dagen. Het vaccin wordt op natuurlijke wijze door

het lichaam afgebroken. Als straks miljoenen mensen het vaccin krijgen, zijn zeldzame bijwerkingen, of bijwerkingen die na langere tijd optreden, nooit helemaal uit te sluiten. Daarom wordt de veiligheid van het vaccin goed in de gaten gehouden en kunnen vermoedelijke bijwerkingen worden gemeld op mijnbijwerking.nl.

Belangrijkste stap

Om jezelf en uiteindelijk de mensen om je heen te beschermen tegen het coronavirus is vaccineren de belangrijkste stap. Dus laten we onze mouwen opstropen.

Meer informatie vind je op coronavaccinatie.nl of bel naar 0800-1351. Meer informatie over vaccinatie in onze regio vind je op www. ggdijsselland.nl.