Hardenberg

Wat doet een erfcoach?

Door de redactie

Heeft u vragen over de toekomst van uw boerenbedrijf of erf dan kunt u terecht bij een erfcoach. Maar wat doet een erfcoach? De redactie van weekblad De Toren is in gesprek met Hendry van Ittersum, erfcoach. "Ik ben sinds het jaar 2018 werkzaam bij Stimuland Overijssel. Tot eind 2016 ben ik als melkveehouder werkzaam geweest. Ik werk mee aan verschillende projecten en ik ben erfcoach", vertelt Hendry.

Een erfcoach is werkzaam als onafhankelijk aanspreekpunt voor alle erfeigenaren in het buitenbied (lees: agrariërs). In een aantal gemeenten in Nederland is een erfcoach actief. "Ik ben begonnen als erfcoach in Hof van Twente. Dit was een project en op dit moment zijn er ongeveer twaalf erfcoaches in alle gemeenten in Overijssel", vertelt Hendry. Hendry is werkzaam in de gemeente Hardenberg. "Ik heb een collega Babke Roerdink, werkzaam in Dalfsen, die mij vervangt en waar ik goed mee samenwerk".

Wilt u stoppen met uw bedrijf?

Een erfcoach wordt vaak ingeschakeld bij het stoppen van een agrarisch bedrijf, maar ook voor andere vraagstukken. "Vaak begint een gesprek tussen mij en de agrariër over één bepaald onderwerp. Maar uiteindelijk komen er heel veel aspecten bij en gaat het over de toekomst van het 'erf'. Eerst moeten vaak andere 'zaken' worden opgelost, zoals financiële problemen, voordat er daadwerkelijk aan het échte probleem kan worden gewerkt".

De gesprekken die een erfcoach heeft gaan over verschillende onderwerpen zoals verduurzaming van het bedrijf, het verwijderen van asbest en dan het plaatsen van zonnepanelen, wel of niet verkopen of verhuren van ruimte. In Hardenberg speelt op dit moment vaak de rood-voor-rood regeling geeft Hendry aan. "Ik help deze agrariërs met de regelgeving en sta hierbij in nauw contact met de gemeente, maar ben wel onafhankelijk", vertelt Hendry. Een erfcoach heeft een groot netwerk. Hendry: "We zijn druk bezig om dit netwerk uit te breiden. Een erfcoach kan helpen met regelgeving en subsidies. Als ik zelf de informatie niet kan geven aan de agrariër kan ik ze doorverwijzen naar een andere instantie".

Een spiegel

Een erfcoach probeert agrariërs te helpen met de juiste keuze. Maar de keuze maakt de agrariër uiteindelijk zelf. "Ik geef de agrariër een 'spiegel', als erfcoach ben ik onafhankelijk. Daarom is het ook zo fijn dat ik in IJsselmuiden woon. Als ik de de Lichtmis weer voorbij rij, laat ik alles achter mij. Ik heb geen oordeel, daarnaast ken ik de mensen niet en weet dan ook niet wat de familiebanden et cetera zijn. Ik sta er blanco in".

Criminelen

De erfcoaches horen steeds vaker van ondermijnende activiteiten door criminelen. "We horen steeds vaker verhalen over criminelen die een loods of schuur huren. Als een agrariër wil stoppen en financieel het niet meer zitten, weten juist deze mensen hen te vinden. De agrariër is kwetsbaar. Ze doen een aanbod om een schuur of loods te huren en dan blijkt later dat ze een schuur gebruiken voor bijvoorbeeld een wietplantage. De agrariër wordt een dusdanig bedrag geboden wat zijn bedrijf kan redden, en dat is zeer verleidelijk".

Geen stip op de horizon

LTO gaf in het jaar 2019 aan dat één op de vier agrariërs wel graag wil stoppen. Hendry: "Het komt steeds vaker voor dat agrariërs van middelbare leeftijd de toekomst niet meer zien zitten. De marges zijn niet groot. Drie jaar droogte heeft voor extra kosten gezorgd. Er moest veel voer bijgekocht worden. Er worden bij veel bedrijven moeilijke gesprekken gevoerd tussen banken, boekhouder en de eigenaren van het bedrijf. Zo is op dit moment de stikstofproblematiek een zware dobber voor de agrariërs. Niet alleen de regelgeving, de stip op de horizon die ontbreekt. En dit is wat de toekomst voor veel agrariërs onzeker maakt".

"De meeste agrariërs benaderen mij via een tip van bijvoorbeeld accountant of bank. Maar wij willen de drempel laag houden. Agrariërs kunnen mij vrijblijvend benaderen. Het is een vertrouwd gesprek en kosteloos. Gesprekken kunnen gaan over vergroening van het erf, veiligheid of duurzaamheid, bedrijfsontwikkeling en opvolging, asbestsanering of sociaal emotionele vraagstuk". Wilt u weten wat een erfcoach voor uw bedrijf of erf kan betekenen? Neem contact op met Hendry van Ittersum, via hvanittersum@stimuland.nl of 06-57059830.