Ommen

Vrijheid is een opdracht, niet alleen een opluchting

Door de redactie

Alweer twee jaar is Hans Vroomen, 57 jaar, burgemeester van Ommen. Het bevalt hem goed. Hij kijkt terug op 2019 als een jaar waarin de opbouw van een nieuwe gemeentelijk organisatie is gestart: "Zo'n start is altijd een beetje rommelig, maar er zijn enorme stappen gezet", zegt hij.

75 jaar vrijheid

In zijn nieuwjaarstoespraak staat hij dit jaar vooral stil bij het vieren van 75 jaar vrijheid. Hij is heel blij dat de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid vanuit de samenleving de voorbereiding heeft opgepakt. "We gaan dit jaar herdenken en vieren dat we al 75 jaar in vrijheid mogen leven. Het is een opluchting om vrij te zijn maar vrijheid is tevens een opdracht". Hierin is de burgemeester van Ommen stellig.

"Hoe gaan we met elkaar om? Luisteren we wel voldoende naar elkaar?" Onze samenleving heeft als belangrijk uitgangspunt, dat we verschillend mogen zijn. "Je hoeft het niet met de ander eens te zijn, maar je kunt wel de moeite doen om de ander te begrijpen". "Wat betekent vrijheid". Dit zijn vragen waar de burgemeester zich het komende jaar hand in hand met de samenleving mee wil bezig houden.

De jeugd heeft de toekomst

De burgemeester vindt het belangrijk dat de waarden die ten grondslag liggen aan onze vrijheid worden doorgegeven aan de jeugd. "Je vrij mogen voelen om wie je bent" legt Vroomen uit. Tolerantie, gelijkheid, inlevings- en verantwoordelijkheidsgevoel zijn hierin belangrijke thema's.

Bruggen slaan in publieke debat

"Als de wil om naar elkaar te luisteren er maar is dan zijn we op de goede weg en komen we veel verder. Met het respecteren en waarderen van elkaars mening kunnen we bruggen slaan en verder bouwen aan onze Nederlandse samenleving en onze prachtige stad. Laten we de aanknopingspunten pakken en met elkaar in gesprek gaan".

Ommen is levendig en actief

Vroomen voelt zich prettig bij de inzet van de Ommer samenleving. "Ommen is een gemeente met een actieve bevolking en veel vrijwilligers die enthousiast van alles organiseren".

Hij noemt het bouwen van een zomp met materialen uit de regio. De spontane acties wanneer Serious Request het Vechtdal doorkruist in strijd tegen mensenhandel, de Bissinghdagen, de Ronde van Ommen, de Samenloop voor Hoop, de vriendengroepen die strak georganiseerd carbid schieten op oudjaarsdag en tal van andere evenementen en initiatieven. Het zou mooi zijn als nog meer jongeren initiatieven oppakken. "Jongeren doen dan ervaring op waar zij en de samenleving nu en in de toekomst plezier van hebben". Er is veel mogelijk in Ommen en als het aan burgemeester Vroomen ligt, doet iedereen hieraan mee.