Hardenberg

Vooruitkijken

Door de redactie

Twee weken geleden was GroenLinks jarig. De partij werd 30 jaar oud, van die 30 jaar zitten we overigens al meer dan 20 jaar in de Hardenbergse raad en het voelt voor mij nog steeds als een eer dat ik mijn partij in de raad mag vertegenwoordigen. Op een ledenbijeenkomst werd de verjaardag gevierd. In plaats van terugkijken werd er vooral vooruitgekeken. Over hoe we als partij de komende 30 jaar ingaan. Vanuit de Tweede Kamer, vanuit de Statenzaal of vanuit de Raadszaal. De afspraak werd gemaakt dat we dan over nog eens 30 jaar weer bijeen zouden komen.

Dat vooruitkijken probeer ik ook als ik bezig ben met het raadswerk. Hoe kijken we in de toekomst terug op wat we nu beslissen. De raad sprak afgelopen vergadering nog weer over de zonnevelden. Er is besloten om de plannen ter inzage te leggen, wat weer een stapje is in de richting van realisatie. Als GroenLinks juichen we groene energieprojecten natuurlijk toe mits ze binnen de voorwaarden passen. Dat was hier geen vraagteken voor GroenLinks, wij vonden dat er volgens de spelregels is gespeeld. Als we dan over lange tijd terug kijken op dit besluit hoop ik dat de omgeving volop kansen heeft gekregen om mee te profiteren, dat we omgeving die kansen heeft aangegrepen en dat er hierdoor al weer nieuw draagvlak bestaat voor een volgend project.

Als we later terug kijken zeggen we gelukkig dat we toen hebben ingezet op duurzame energie. De klimaatcrisis niet aanpakken, er verdeeldheid over zaaien of maatregelen uitstellen is geen optie. De klimaatverandering gaat al lang niet meer over de toekomst. Dit gaat over nu, en over wat we er nu aan kunnen doen. Zodat we nu zo snel mogelijk van gaswinning en steenkoolcentrales af kunnen. De klimaatwet die vorige week in het Senaat werd aangenomen is een grote stap. Nu gaat aanpak van klimaatverandering niet langer over willen. Het gaat nu om moeten, het gaat nu om doen. De klimaatwet verplicht de overheid klimaatverandering tegen te gaan.

Over 30 jaar hebben we de klimaatverandering hopelijk gestopt. En dan hebben we hopelijk ook de nodige stappen naar links gezet. Een eerlijkere maatschappij waarin armoede niet meer bestaat. Waarin ongelijkheid niet meer bestaat. Waarin iedereen mee kan doen. Voor dat toekomstperspectief moeten we nu stappen zetten. Daarom is het ook goed dat we als politieke partij niet te veel terugkijken, nee we moeten vooruit. Er is nog zoveel werk te verzetten. Dag in dag uit blijven we ons inzetten voor onze idealen voor een eerlijkere en socialere maatschappij. Dat doen we nu en dan zullen we ook over 30 jaar nog doen.

Dat gaat GroenLinks overigens ook doen in het Europees Parlement, waar we een zetel wonnen. Speciaal dat onze nummer 7, Kim van Sparrentak, met voorkeursstemmen is verkozen. Op haar 29ste al naar het Europees Parlement, een enorme prestatie en heel belangrijk want het Europees Parlement kan wel wat meer jonge mensen gebruiken. Meer jonge mensen in de politiek, jonge mensen met idealen die de wereld een stukje beter willen maken. En daar hoef je trouwens niet de politiek voor in, het makkelijkste wat je kunt doen is stemmen. Gelukkig kwamen er bij de afgelopen verkiezingen meer mensen stemmen dan in 2014. Een mooie stimulans om te zorgen dat bij de volgende verkiezingen nog meer mensen gaan stemmen. Mensen die zich uitspreken voor nu en voor de toekomst.

Romano Boshove