Hardenberg

Voorleeskampioenen gemeente Hardenberg bekend

Door de redactie

Babet Hamberg van basisschool De Bloemenhof uit Hardenberg, Romijn van Lente van De Groen uit Dedemsvaart en Rogier Pots van Windesheim uit Sibculo hebben de lokale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen.

De wedstrijd werd op een andere manier dan gebruikelijk georganiseerd. Door de Coronamaatregelen was een fysieke ronde niet mogelijk, maar er was een alternatief gevonden: elke kandidaat mocht een voorleesfilmpje insturen. Dit jaar deden 22 schoolkampioenen uit groep 7 of 8 mee. Een deskundige jury, bestaande uit Dia Oosterhuis (Coördinator Kind en Cultuur Hardenberg) en Ans Derksen (Projectleider VoorleesExpress Hardenberg) had de zware taak alle 22 inzendingen te beoordelen. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. En dan is het extra knap, wanneer je dat via de camera moet doen.

Plezier om naar te luisteren

Babet Hamberg las een fragment uit het boek 'Hoe overleef ik mijn eerste zoen?' van Francine Oomen. De jury vond haar onder andere: een enthousiaste voorlezer, die zich goed had ingeleefd en ook heel goed en zelfverzekerd in de camera keek. Een plezier om naar te luisteren. Romijn van Lente las met een heldere, rustige stem in een goed tempo voor uit het boek 'Floor regelt het even', geschreven door Marion Hoffman. Ze wist emoties op een heel natuurlijke manier over te brengen. Over Rogier Pots, die las uit het boek 'Dolfje Weerwolfje en de Spookweerwolven', van Paul van Loon, zei de jury onder andere dat hij na een leuke introductie erg boeiend vertelde, met goede tempowisselingen, en dat hij ook een goed contact met de camera had.

Deze drie winnaars zullen op woensdag 3 maart Hardenberg vertegenwoordigen in de regionale finale, samen met de kampioenen uit de gemeenten Ommen, Dalfsen en Twenterand. Deze ronde wordt ook digitaal gedaan. Misschien wordt een van hen uiteindelijk wel De Nationale Voorleeskampioen 2021.