Hardenberg

Viering van 200ste verjaardag orgel

Door de redactie

Vrijdagavond 8 november is er een orgelconcert gehouden in Protestantse Kerk in De Krim. Aanleiding hiervoor was dat het orgel zijn 200ste verjaardag vierde. De vier organisten die de reguliere kerkdiensten begeleidden hebben geheel belangeloos meegewerkt om dit concert mogelijk te maken.

Roelien Roos beet het spits af, zij heeft als enige van de organisten het orgel ook tijdens de ingebruikname op 1 juni 1997 bespeeld. U denkt nu mogelijk, maar het orgel is toch 200 jaar oud, dat klopt maar in zijn 'jonge' jaren heeft het in Engeland gestaan. Als tweede organist bracht Tim Vroom met veel enthousiasme, het orgel tot leven. Helaas moet de kerkelijke gemeente in De Krim afscheid nemen van Tim. Per 1 januari veranderen zijn werkomstandigheden, en heeft hij helaas geen mogelijkheden meer om in De Krim te komen spelen.

Na de pauze de jongste organist, niet de eerste de beste, Luuk Schuurman heeft ondanks zijn jonge leeftijd een cd mogen opnemen in de Bovenkerk in Kampen. Als laatste Ronald IJmker, de bekende docent voor piano en orgel. Naast docent is hij ook dirigent van het Christelijk Groot Gemengd Koor Polyphonie te Stadskanaal. De dame en heren speelde de sterren van de hemel. Het orgel is gehoord in al zijn facetten, van heel zacht en ingetogen, tot hard (snel) en alles wat daar tussen ligt. Het aanwezige publiek genoot zichtbaar van de vele mogelijkheden die zijn benut om de jarige op een juiste wijze te doen laten spreken. Mooi ook dat men kon zien dat bij de organisten het plezier ervan van afspatte. Al met al kan worden terug gezien op een geslaagde avond, waar zowel bespeler als luisteraar hebben genoten van de vele mogelijkheden van het John Banfield Orgel.