Hardenberg

Veur Mekaar publiekswinaar Overijsselse Vrijwilligersprijs

Door de redactie

Buurthuis VeurMekaar uit Bergentheim is de publiekswinnaar van de Overijsselse Vrijwilligersprijs 2018. Een afvaardiging van het bestuur (Henk Horstra, Elze van Praag en Miranda Wesselink) ontvingen tijdens een feestelijke uitreiking in het Provinciehuis in Zwolle een waarderingscheque ter waarde van 500 euro uit handen van gedeputeerde Bert Boerman. De Overijsselse Vrijwilligersprijs is dit jaar voor de negentiende keer uitgereikt en is een initiatief van de Provincie Overijssel.

Op www.ovp2018.nl hebben de inwoners van Overijssel en daarbuiten een stem kunnen uitbrengen op hun eigen favoriet. In totaal zijn er 15 945 stemmen uitgebracht. De Publieksprijs voor organisaties is gewonnen door Buurthuis Veur Mekaar uit Bergentheim. Met 375 stemmen haalde de organisatie zes procent van het totaal aantal uitgebrachte stemmen.

Veel stemmers waarderen de betrokkenheid van de dorpsbewoners bij het buurthuis. In de opstartfase hebben ruim 100 vrijwilligers meegeholpen bij de bouw en inrichting. En op dit moment draait het buurthuis op circa 50 vrijwilligers. Zij organiseren twee keer in de week een gezamenlijke maaltijd, zes dagen per week is er open huis voor koffie en thee en er zijn spelletjesochtenden, breiochtenden, kookworkshops (met kids), filmavonden en een heuse sjoelcompetitie. Er zijn geen betaalde krachten. Een echt vrijwilligersinitiatief van Bergentheimers, voor Bergentheimers. De Overijsselse Vrijwilligersprijs kent naast de publieksprijs ook juryprijzen. De prijs voor de beste organisatie ging naar het zwembad in Den Ham en die van de beste vrijwilliger naar een bijzonder actieve vrijwilligster uit Kampen.

Het bestuur van het buurthuis in Bergentheim weet nog niet wat ze met de prijs gaan doen. Maar het wordt in elk geval besteedt aan de vrijwilligers.