Hardenberg

Veur Mekaar Bergentheim voorbeeld voor heel Nederland

Door de redactie

Pieter Heerma, fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer, is op zoek naar geslaagde sociale initiatieven in Nederland om te zien waar mensen in een krachtige samenleving toe in staat zijn; mooie initiatieven door mensen georganiseerd die het sámen doen waar niét de overheid, niét de markt, maar de kràcht van de samenleving te zien is. Daartoe is op 24 januari het CDA met een cameraman naar het buurthuis Veur Mekaar in Bergentheim gekomen om een video te maken waarmee het succes van Veur Mekaar in beeld wordt gebracht.

Tijdens het bezoek van het CDA hebben zij duidelijkheid gekregen hoe Veur Mekaar tot stand is gekomen, waar zij tegenaan zijn gelopen, welke steun zij hebben gehad en nog altijd krijgen, waarop het succes is gebaseerd. Dat het succes is gebaseerd op de geweldige inzet van de vele vrijwilligers werd hem duidelijk.

Zij kregen een mooi beeld van een 'gewone' vrijdagmiddag in Veur Mekaar. Een klas leerlingen van de Koningsbergerschool was bezig met koken. Overigens komen óók de leerlingen van de Casper Diemerschool gedurende twee jaar één dag in de week koken in Veur Mekaar.

Nadat de leerlingen waren vertrokken, kwamen er steeds meer mensen aan de stamtafel voor een praatje, een kopje koffie, een spelletje, kortom: jonge en oudere Bergentheimers ontmoetten elkaar in een ontspannen, sfeervolle omgeving. Ook Rick Brink, 'onze' Minister – die Veur Mekaar vanaf de oprichting steunt – kwam een kopje koffie drinken; een altijd gewaardeerde gast.

Het CDA heeft met eigen ogen kunnen vaststellen dat het buurthuis Veur Mekaar een geweldig sociaal initiatief is, gedragen door een grote groep enthousiaste Bergentheimse vrijwilligers! Het bestuur van Veur Mekaar kon óók bij het bezoek van het CDA niet genoeg benadrukken dat het vanaf de oprichting van Veur Mekaar de steun en het vertrouwen heeft gekregen van de Gemeente Hardenberg. Ook bij de grote plannen die nú weer op stapel staan, geeft de Gemeente steun en advies. Zelfs in de Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Wiggers werd Veur Mekaar als voorbeeld genoemd van geslaagde burgerparticipatie.

Het resultaat van de kracht van de samenleving samen met de steun en het vertrouwen van de wethouders van de Gemeente Hardenberg was voor het CDA afgelopen vrijdag in Veur Mekaar zichtbaar.