Hardenberg

Verzetswerk en joods kinderserviesje in Rondom den Herdenbergh

Door de redactie

Eg Schutte uit Heemse heeft nooit veel willen vertellen over zijn verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pas op latere leeftijd kwamen de verhalen los en zijn kinderen hebben die opgeschreven. In het herfstnummer van het tijdschrift Rondom den Herdenbergh is het eerste deel van die oorlogsherinneringen te lezen.

Ook het artikel over het servies van de joodse kleuter Lotte Blein heeft met de oorlog te maken. Haar kinderserviesje is meer dan 75 jaar lang bewaard door de familie De Vries uit de prinses Julianastraat. Vorig jaar is het serviesje overhandigd aan het Herinneringscentrum Westerbork.

De 21-jarige Ellen Hamberg heeft de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt, maar haar grootvader Freek wel. Hij woonde tijdens de bevrijding in april 1945 aan de Kanaalweg-West aan de Hoogenweg. Freek Hamberg was elf jaar oud toen de Canadese bevrijders naderden en de Duitsers de brug over het Overijssels kanaal opbliezen. Kleindochter Ellen heeft zijn herinneringen verwerkt in een verhaal over de bevrijding.

Het is niet alleen maar Tweede Wereldoorlog wat de klok slaat, hoewel 2020 wel een speciaal herdenkingsjaar is. Het ontstaan van voetbalvereniging Hardenberg'85 komt ook aan bod, net als vervolgdelen over de Oostenbrinks in Heemse en de Nieuwe Steentijd in onze regio. De foto-met-een-verhaal heeft dit keer te maken met de start van de Moedermavo in 1977. Dat de historische vereniging dit voorjaar een 50 jaar oud gebouw heeft achtergelaten omdat het plaats moest maken voor woningen, is te lezen in een artikel over het waterschapshuis aan de Karel Doormanlaan.

Bij de leden van de historische vereniging valt Rondom den Herdenbergh binnenkort op de mat. Anderen kunnen een exemplaar aanschaffen in het Historisch Infocentrum aan het Wilhelminaplein of bij boekhandel Heijink aan de Markt.