Hardenberg

Vervanging leraren staat onder druk

Door de redactie

In de periode na de zomervakantie waren, veel kinderen en volwassenen verkouden en om zeker te zijn, laten de leerkrachten en kinderen zich testen op Corona bij de GGD. Ook in de regio Hardenberg is dit het geval

"Leerlingen worden echter slechts mondjesmaat getest en deze tests waren tot nu toe negatief. Er zijn niet meer leerlingen thuis dan in de tijd van een normale griepperiode", laat Henk Brink, voorzitter college van bestuur Stichting Chrono weten. De vervangingsproblematiek is in het oosten van het land minder erg dan in het westen van ons land. "Maar de vervanging komt wel steeds meer onder druk te staan. Er is inmiddels een wachttijd bij de GGD-teststraten van ruim twee tot drie dagen voordat je aan de beurt bent. Met daaropvolgend dan minimaal 48 uur waarin men moet wachten op de uitslag. Leerkrachten zijn dan tussen de vier en zes dagen uit de running. Vervanging regelen lukt met hangen en wurgen, maar het moet niet verder toe gaan nemen, want dan zullen er noodgedwongen weer groepen thuis moeten blijven. Iedere week worden wel een aantal leerkrachten getest, hun afwezigheid komt boven op de normale vervangingen, waardoor de volledige invalpool van Chrono, bestaande uit dertig leerkrachten, continu aan het werk is. We hopen, dat als de leerkrachten met voorrang getest mogen worden, de druk weer wat van de ketel is", laat Henk Brink weten.

De landelijke problemen spelen ook bij de scholen die aangesloten zijn bij Onderwijsstichting Arcade. "Het testen duurt vaak lang. Op dit moment hebben we het nog kunnen opvangen. De scholen bereiden zich echter voor dat dit binnenkort niet meer lukt zodat men snel kan schakelen naar alternatieven, bijvoorbeeld thuisonderwijs", laat Gerjo Stegeman namens Onderwijsstichting Arcade weten.

Ook op het Vechtdal College met vestigingen in Hardenberg, Dedemsvaart en Ommen zijn leerlingen thuis vanwege verkoudheid. "Daarnaast zijn er ook leerlingen naar huis gestuurd die verkoudheidsverschijnselen vertoonden. Dit alles volgt het corona-protocol en de adviezen van het RIVM. We weten dat er enkele leerlingen zijn die een test hebben gedaan. Maar op dit moment is nog niemand van de leerlingen of personeelsleden positief getest", laat het Vechtdal College weten.

Evenementenkalender