Hardenberg

'Vertrek naar Zwolle is ook goed voor Hardenberg'

Door de redactie

De telefoon van burgemeester Peter Snijders heeft sinds maandagavond 1 juli 18.20 uur niet meer stilgestaan. "Het piept en trilt voortdurend. Heel bijzonder". Tien minuten daarvoor werd de Eerste Burger van Hardenberg op de hoogte gesteld van zijn voordracht in de gemeenteraad van Zwolle als nieuwe burgemeester van deze gemeente, waarvoor hij de perfecte kandidaat genoemd werd.

Een functie waar Snijders na ampel beraad op gesolliciteerd heeft ondanks het gebrek aan een directe behoefte om uit Hardenberg weg te willen, zegt hij. "Ik ben Hardenberg absoluut niet zat. Hardenberg is een fantastische dynamische gemeente, waar altijd reuring is en waar zeker na mijn aantreden in 2011 heel veel mooie dingen, in samenspraak met onder andere de wethouders en de gemeenteraad, tot stand zijn gebracht.

"Ik voel me thuis in Zwolle"

Met betrekking tot Zwolle spreekt Snijders over een hele mooie stad. "Ik heb er eerder gewerkt en voel me er op mijn gemak en thuis. De cultuur en mentaliteit spreekt me erg aan en de sfeer is er fantastisch. Mensen voelen zich er, overigens net als in Hardenberg, prettig en er ligt een prachtige historie in Zwolle. Daarbij is het een groeigemeente. Er komen veel mensen bij en er zal veel gebouwd moeten worden. Het lijkt mij een prachtige uitdaging om ervoor te zorgen dat de sfeer, houding en cultuur er goed blijft. En dat samen met omliggende gemeenten, want daar ben ik een groot voorstander van. Samen Doen", aldus Snijders, die zijn vertrek naar Zwolle ook goed voor Hardenberg noemt. "Goed omdat Hardenberg een vaste pijler in de regio is", aldus Snijders.

Spannend, indrukwekkend en dramatisch

Denkt hij aan leuke momenten in de afgelopen zeven jaar in Hardenberg, dan denkt hij met name aan het optreden van het college in De Voorveghter tijdens het 650-jarig bestaan van de stad. Spannend en indrukwekkend noemt hij onder andere de perikelen rond de tbs-kliniek Veldzicht, dramatisch de brand bij Moderna en bijzonder onder meer de benoeming van Hardenberg als Meest Toegankelijke Gemeente en het afscheid van Edwin Evers. "Er is zoveel geweest. Teveel om op te noemen".

De burgemeester veronderstelt dat het nog wel tot september zal duren voordat alle procedures voor zijn benoeming in Zwolle zijn doorlopen. Ondertussen mag het college en de raad hier aan de slag met het vinden van een geschikte opvolger. "Ik weet uit ervaring dat er altijd weer iemand beschikbaar is om als voorzitter van de raad in te vliegen. De continuïteit komt niet in gevaar", aldus Snijders.

'We gaan de burgemeester missen'

"Het is heel mooi voor Peter, maar jammer voor Hardenberg", zegt CDA-fractievoorzitter Rick Brink van de gemeenteraad in een eerste reactie op het vertrek van burgemeester Peter Snijders naar Zwolle. "Peter is een man met ambitie, een echte verbinder. Ik had dan ook wel verwacht dat hij nog een stap zou maken, maar eerlijk gezegd nog niet op dit moment. We zullen hem in Hardenberg zeker gaan missen". "Geweldig voor Peter,' reageert ook Sake Stelpstra van de ChristenUnie op het nieuws. "Een hele mooie stap voor hem en fijn dat hij in de regio blijft. Zwolle is een prachtige stad en voor Peter een mooie logische stap. Voor onze gemeente is het jammer. Hij is een uitstekende burgervader met een groot netwerk. Wij wensen hem alvast veel zegen toe bij zijn nieuwe uitdaging. Ondertussen zullen wij op zoek moeten gaan naar een nieuw talent. Het vertrek van de burgemeester biedt ook weer nieuwe kansen en het lijkt me een mooi proces om samen met onze inwoners en raadsleden een nieuwe burgervader te zoeken". Brink veronderstelt dat dat proces nog maanden in beslag zal nemen en acht het denkbaar dat er eerst een interim-burgemeester aangesteld wordt alvorens er een definitieve definitieve opvolger voor Snijders benoemd wordt in de gemeente Hardenberg. Bert Gelling van de VVD noemt de scheidende burgemeester en uitstekend en ambitieus bestuurder. "Jammer dat hij vertrekt ,maar hij had geen betere stad kunnen krijgen. Voor hem is het een mooie promotie en voor Hardenberg fantastisch om goede contacten te hebben met de burgemeester van Zwolle als motor in de provincie Overijssel". Met betrekking tot de opvolger van burgemeester Snijders spreekt hij een voorkeur uit voor de beste kandidaat. "Die hebben we nodig met nog steeds een wat onervaren college en een nieuwe gemeentesecretaris. Geslacht, geloof, kleur of geaardheid maakt mij niet uit".