Hardenberg

Verontwaardiging

Door de redactie

Ik heb mij de afgelopen maanden verbaasd over de verontwaardiging die ontstaat als dingen mis gaan. Vaak wijzen we (ik doe hier zelf ook aan mee) graag naar de overheid, het bedrijfsleven of andere organisaties als 'ze'. Hadden ze hier niets aan kunnen doen? Hadden ze dit niet kunnen voorkomen? Ik denk in eerste instantie aan de containers die bij de Waddeneilanden overboord vielen. Natuurlijk had de reder beter kunnen opletten. En misschien kon de overheid veel doen om de boel op te ruimen. Maar waar ligt de oorsprong van het probleem dat ontstond?

Ik denk ook aan de afvalbranden die de laatste tijd de kop opsteken. Veel boosheid rondom de bedrijven: hoe heeft dit kunnen gebeuren. En weer: de eigenaar van het bedrijf kan veel doen om dingen te voorkomen, de overheid kan veel doen om het op te ruimen.

En ineens dacht ik ook aan duurzaamheidsmaatregelen. We willen het allemaal, groene energie. Maar we willen geen windmolens of zonneparken in het zicht. We willen liever geen biocentrales bij woonwijken. Enzovoorts. Wat is dat toch?

Blijkbaar willen we wel consumeren, het gemak hebben van, maar liever niet in het zicht dat er ook een productieproces loopt of dat er soms dingen fout gaan. Alsof we dan geconfronteerd worden met ons eigen gedrag. Want dat plastic uit die containers: dat kopen we met zijn allen (ja, ik ook); dat plastic van de afvalverwerker – dat komt uit onze oranje kliko. En die windmolens (en zonneparken, enzovoorts) die moeten onze stroombehoefte vervullen.

Misschien is het een aardig idee om eens samen (politiek, bedrijfsleven en samenleving) te gaan kijken naar ons koopgedrag. Moeten we wel zoveel willen consumeren en zo ja: moet dat uit 'goedkope landen', moet dat onzichtbaar? Of kunnen we samen stappen zetten naar echt duurzaam gedrag?