Hardenberg

Vergeten jongeren uit Schuinesloot/Slagharen betrekken in de samenleving

Door de redactie

De eerste officiële vergadering van de kersverse werkgroep is net begonnen. Albert, Desiree en Marianne hebben een aantal jongeren van Schuinesloot en Slagharen uitgenodigd om mee te denken over een spelweekend dat volgend jaar zal plaatsvinden bij de ijsbaan in Schuinesloot. "Een spelweekend is een mooie ingang om de groep 'vergeten jongeren' weer een plek te geven in de samenleving", vertelt Albert. "De jeugd zit vol ideeën en wensen, wij willen hierin ondersteuning bieden. We gaan graag met de jeugd in gesprek en willen ze betrekken bij het bedenken, organiseren en uitvoeren van het spelweekend".

De werkgroep ontstond op een simpele manier. "Het begon gewoon met een kopje koffie", lacht Marianne. "Sinds kort hebben we Noaberschap 'Samen Sterk' in Schuinesloot. Met de burendag heeft 'Samen Sterk' het dorp uitgenodigd om een kopje koffie te drinken in het MFC Ons Trefpunt. We waren het erover eens dat we iets met de jeugd willen ondernemen, om deze meer bij de samenleving te betrekken". Albert noemde gelijk de naam van Desiree: "Die moeten we er ook bij hebben, dat is een goeie voor de jeugd!" en zo zijn we met elkaar in contact gekomen". Desiree, actief bij Jong Nederland Slagharen, gaat verder: "Al snel ontstond het idee om een spelweekend te organiseren voor de jeugd. Hierbij hebben we via de Club in Schuinesloot en Jong Nederland in Slagharen de jeugd gevraagd wat zij vinden van een spelweekend vinden én of ze willen meewerken bij het bedenken, organiseren en de uitvoering. Vanuit daar is deze werkgroep ontstaan. Samen met deze groep geweldige jongeren willen we een super weekend organiseren!".

Albert legt uit waarom er behoefte is aan een spelweekend. "Wij merken zelf dat er binnen Schuinesloot en Slagharen steeds meer veranderd. Het is voor jongeren steeds lastiger om samen te komen. Natuurlijk zijn er nog mogelijkheden, maar dit wordt wel steeds minder. Uitgaansgelegenheden verdwijnen steeds vaker". "Er zijn 's avonds nog wel feesten in de buurt, maar deze zijn vaak maar eenmalig. De dichtstbijzijnde vaste uitgaansgelegenheden zijn in Lemele en Rijssen. Je kunt hier niet spontaan even heen, je moet dit wel van tevoren bedenken", zegt Lotte, die samen met andere jeugd graag wil helpen met het organiseren. Sophie, die ook graag haar steentje wil bijdragen, vervolgt: "Ook binnen het dorp wordt het steeds lastiger. Club in Schuinesloot is in de kelder van Ons Trefpunt, met wat versleten banken om goede gesprekken te voeren en spelletjes te doen. Na de verbouwing is Ons Trefpunt heel erg mooi vernieuwd, maar in plaats van banken staat er nu een vergadertafel. Dat is wel erg jammer". Volgens Marianne is er ook qua communicatie het nodige veranderd. "We kennen allemaal het beeld wel: een groepje jongeren bij elkaar die alleen maar op hun mobieltje zitten. Vorig jaar ben ik ook eens met de jeugd in gesprek geweest over hun wensen. Er ontstond een discussie onder jongeren over wel of geen wifi op hun hangplek zou moeten zijn. Eén opmerking is daarbij goed blijven hangen: "Nee, juist geen wifi! Dan zit nog iedereen steeds op z'n mobiel en dan praat je nog niet met elkaar!" Jongeren worden zich er steeds bewuster van dat echt aandacht voor elkaar belangrijk is. Hoe mooi is het om ze hierin te ondersteunen." vertelt Marianne enthousiast. "We hopen dat de jeugd zich door dit spelweekend meer onderling verbonden voelt en ook merkt dat zij er in onze dorpen er echt toe doen. Door middel van een spelweekend komt de jeugd op een informele manier bij elkaar en kunnen ze zien wat je samen kunt bereiken". "We leren nu al veel van de jeugd. Op de ouderwetse manier notulen en een draaiboek maken om iets te organiseren? Volgens de jeugd kan dit veel makkelijker, daar zijn apps voor! De jeugd houdt de samenleving jong en bij de tijd, het is belangrijk dat zij een plek krijgen in de samenleving!", merkt Desiree op. "Ook wij zijn ondersteuning nodig in de weg hiernaartoe", gaat Albert verder. "Als we een plek willen creëren voor de jeugd is het ook belangrijk dat er meegedacht wordt en geluisterd wordt naar de jeugd. We hopen dat we onze plaatselijke wethouder Gitta Luiten bij deze kunnen oproepen om de jeugd van Schuinesloot en Slagharen te ondersteunen om de jeugd weer een plek te geven in de maatschappij", aldus Albert.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer