Hardenberg

Veilig naar De Voorveghter

Door de redactie

Tien theaters in de provincie Overijssel hebben ontheffing gekregen van de nieuwe coronamaatregel en mogen meer dan dertig mensen bij voorstellingen toelaten. Zo kunnen onder andere theater De Voorveghter in Hardenberg en Theater Carrousel in Ommen geboekte voorstellingen laten doorgaan.

Gerard Vrakking

"Wij zijn uiteraard erg blij dat wij ontheffing hebben gekregen, al had ik liever gezien dat er een landelijk besluit was genomen," vertelt Jan Maarten Veurink, directeur van De Voorveghter. "Nu heb je een lastige situatie, vooral omdat mijn collega's in andere theaters ook zo hard hebben gewerkt om hun theater coronaproof te maken en zij geen ontheffing hebben gekregen. Bijvoorbeeld De Gashouder in Dedemsvaart. Zij mogen maar 30 personen ontvangen. We hebben al voorgesteld om de geplande voorstellingen naar Hardenberg te halen en er dan een 'Gashouder avond' van te maken, maar dit werd niet goed bevonden door Veiligheidsregio IJsselland".

Er zijn in Nederland 25 Veiligheidsregio's en zij nemen op dit moment de beslissingen over culturele instellingen. De theaters worden uitgezonderd van de coronamaatregel door hun belang op 'culturele infrastructuur in de provincie'. Ondanks dat de gebouwen meer mensen per zaal mogen toelaten, betekent dit niet dat het publiek weer naast elkaar kan plaatsnemen. De eerder ingevoerde coronamaatregelen blijven nog steeds gelden, waaronder het houden van anderhalve meter afstand. Dit verloopt volgens Jan Maarten Veurink in De Voorveghter prima.

"Om het bezoek aan De Voorveghter zo veilig en prettig mogelijk te laten verlopen, houden wij ons strikt aan de richtlijnen en aanwijzingen van het RIVM en de Veiligheidsregio IJsselland. En ik durf te wel te stellen dat het heel veilig en leuk is om een voorstelling te bezoeken. We hebben op dit moment capaciteit voor 102 bezoekers, en dit is maar 20 procent van de normale capaciteit. Door de grootte van het gebouw is het relatief gemakkelijk om voldoende afstand te houden in De Voorveghter. Daarnaast geven wij het advies om gebruik te maken van mondkapjes, deze mogen tijdens de voorstelling wel af."

Ook bezoekers houden zich volgens Jan Maarten goed aan de regels. "Onze bezoekers ervaren hun bezoek als erg veilig en zijn blij dat ze weer een avondje uit kunnen. We krijgen na afloop regelmatig goede en leuke reacties. Wij zijn bij De Voorveghter dus blij met het besluit, maar ik had liever een landelijk protocol gezien," besluit Jan Maarten Veurink. "De ontheffing is voor de periode tot en met 18 oktober. De kans is natuurlijk aanwezig dat door de ontwikkelingen van het virus, de maatregelen weer verder worden aangescherpt. We gaan het zien".

BERTIL_VAN_WIEREN