Hardenberg

Veengeschiedenis herleeft in Westerhaar

Door de redactie

In het Veenmuseum in Westerhaar-Vriezenveensewijk komt de geschiedenis van de veenontginning tot leven. Op Hemelvaartsdag wordt het museum zelfs letterlijk tot leven gebracht. Overal op het terrein beelden vrijwilligers in originele kledij dan het wonen en werken in het veen uit.

In het Veenmuseum zijn verschillende nieuwe aanwinsten te zien. Zo is er een nieuwe veenhut, met rieten dak. Hier stond al een huisje, maar dat was ingestort. Het is nu helemaal opnieuw opgebouwd door vrijwilligers. Ook het smalspoor is vernieuwd en is nu wat steviger uitgevoerd. Bezoekers kunnen zich dus ook dit seizoen weer met het veentreintje over het terrein laten rondrijden.

Misschien wel de meest opvallende nieuwe aanwinst is de Katerjansbrug. De brug die in het verleden de veenarbeiders toegang verschafte tot het veen is nagebouwd op het museumterrein. "Het origineel is al lang verdwenen en vervangen door een modernere fiets- en voetgangersbrug. Vrijwilligers hebben de brug aan de hand van foto's kunnen reconstrueren waardoor hij nu in volle glorie te bewonderen is in het Veenmuseum", zegt Margreet de Jager, secretaris van de Stichting Het Veenmuseum.

Ook op kleinere schaal biedt het veenmuseum herinneringen aan vroeger. "Veel ouderen herkennen voorwerpen als een koffiemolen en het molentje om bonen te snijden. Die hadden zij zelf of hun ouders vroeger in huis", zegt Harry Post. Collega-vrijwillige Jeanet Post vult aan: "Oudere bezoekers weten ons vaak ook dingen te vertellen waar we zelf weer van leren, of leuke anekdotes die we nog niet kenden. Mensen die de geschiedenis van het turfgraven kennen, komen soms ook met aanvullingen op de informatie die we in het museum verstrekken".

Levend Veenmuseum

De nieuwe aanwinsten en de vele voorwerpen die de bezoeker even terugbrengen in het verleden vormen voldoende reden voor een bezoekje aan het museum, en een mooie gelegenheid om dat te doen is op Hemelvaartsdag. Dan houdt het museum een open dag boordevol activiteiten onder de naam 'Levend Veenmuseum'. Die naam is niet voor niets gekozen: een grote groep vrijwilligers brengt de geschiedenis van het veen dan tot leven. In originele kledij van zo'n zeventig jaar oud beelden ze uit hoe de veenarbeiders in de vorige eeuw woonden en werkten.

Daarnaast zijn er vele extra activiteiten georganiseerd voor de bezoekers, zoals demonstraties turf graven, uitleg over oude gebruiksvoorwerpen, demonstraties van oude ambachten als stoelen matten, manden vlechten, klompen maken en een tiental echte oude tractoren. Een Boerendansgroep laat oude volksdansen zien en er is live harmonicamuziek. Shantykoor De Kloosterzangers uit Sibculo verzorgt 's middags twee optredens. Thea Kroese komt vertellen over haar nieuwe kookboek 'Koken met geschiedenis'.

Schapen scheren

De vereniging Veenschap zal met haar schaapskudde op het terrein aanwezig zijn en ter plekke een aantal schapen scheren. Hun vachten zijn te koop voor de liefhebbers. Uiteraard wordt ook voor de inwendige mens gezorgd: er zijn koffie of thee met krentenwegge, pannenkoeken en ouderwets snoep te koop en uiteraard zijn er weer de populaire bruine bonen en kapucijners met spek, uien en stroop. Levend Veenmuseum duurt van 10.00 tot 16.00 uur. De entree is een vrije gift. Zie ook https://veenmuseum.nl.