Hardenberg

Veel te doen bij de Gashouder op open monumentendag

Door de redactie

Op zaterdag 14 september is er tijdens de Open Monumentendag met het thema 'Plekken van Plezier' van alles te zien en doen in en om de Gashouder in Dedemsvaart. Alle gebouwen op het historische Kalkoventerrein zijn geopend voor publiek. Naast de Historische Vereniging zal ook het Gashouder Podium zich presenteren.

In de Gashouder, bij uitstek een 'Plek van Plezier', kan het publiek 14 september genieten van een gevarieerd programma. Van 14.00 tot 14.15 uur laat een Chinese dansgroep, met dames uit heel Nederland, traditionele Chinese dansen zien in traditionele Chinese kledij. Van 14.15 tot 14.30 uur brengt Muziektheater VAKK een compilatie uit de musical SHREK, die zij op 25, 26 en 27 oktober in de Voorveghter spelen. Van 14.30 tot 14.45 uur zingt popkoor S(w)ingTime enkele swingende nummers. Het gehele programma wordt vanaf 15.00 uur en 16.00 uur herhaald.

De Gashouder vormt tevens het decor voor bewegingstheater met draagobjecten over het veen in het kader van het grensoverschrijdende project taNDem. Theaterdocente Simone Lamski uit Emsdetten en kunstenares Els Mondt uit Zwolle hebben de Gashouder gekozen als locatie voor een tentoonstelling en voorstelling over veen, turf en energie onder de naam Tragkraft/Draagkracht. De organisatie van taNDem wil gedurende drie jaar kunstenaars en hun netwerk uit Nederland en Duitsland verbinden. Ieder jaar een ander thema, voor 2019 is dit: Energie. Parallel aan Tragkraft/Draagkracht lopen nog veertien andere projecten die door kunstenaarsduo's worden uitgevoerd aan beide zijden van de grens.

Tijdens Open Monumentendag krijgt het publiek een voorproefje. In de kalkovens is een expositie ingericht met draagobjecten. Bij goed weer kan men Trijntje Gosker tegenkomen die haar gedichten persoonlijk voorleest. Of er duiken opeens personages uit de voorstelling op.

Nieuw seizoen

Het komend seizoen staan er veel mooie en verrassende voorstellingen voor groot en klein publiek op het programma. Denk aan Dikkie Dik, het Twentse gezelschap Tweeduuster, Maartje & Kine, JB Meijers, Oorlogsgeheimen, Abke Bruins & Vocalgroep Choral, Brainbox, Pieter Jouke en nog veel meer. Tijdens de Open Monumentendag kunnen voor deze en alle andere voorstellingen die nog niet uitverkocht zijn kaarten met 1 euro korting per kaartje gekocht worden. Een leuke grabbeltonactie biedt nog meer voordeel. Info over alle voorstellingen is te vinden op www.gashouderdedemsvaart.nl.