Hardenberg

Vechtdal Producten schieten als asperges uit de grond

Door de redactie

De vraag naar lokale, gezonde, duurzame producten en genoeg ruimte om te genieten stijgt. Een lokale smaakbeleving is hierop hét antwoord. De consument is hier meer dan ooit naar op zoek. Verrukkelijk Vechtdal biedt deze lokale smaakbeleving door het verhaal van grond tot mond te vermarkten in samenwerking met Vechtdal Producten en De Boer als Gastheer. We hebben hier alle ruimte om te genieten. Wat dacht je van een heerlijke streekpicknick langs de Vecht, tijdens een fietstocht door het Vechtdal? Juist nu is samenwerken belangrijk om de consument blijvend te interesseren voor de gezonde en lokale voedselproducten.

Boeren, producenten, verwerkers en streekwinkels zien hun afzet van regionale producten de afgelopen maanden flink stijgen. En daar zijn ze trots op. Jeroen Stegeman van De Buurman VersLokaal ziet zijn online afzet verdubbelen en afzet in de winkel de afgelopen maanden stijgen met ruim 35 procent. "Door het sluiten van horeca en bedrijvenloop ik een groot deel van mijn afzet mis. We halen dat verlies gelukkig ruimschoots in door de enorme groei in onze verswinkel in Zwolle en door de online afzet van bijvoorbeeld streekboxen. We ervaren veel steun. En het initiatief van Support Your Locals en de gezamenlijke activiteiten van Verrukkelijk Vechtdal dragen daar enorm aan bij", glundert Jeroen. Ook Klara van den Bosch van Zuivelboerderij de Waard in Balkbrug is positief gestemd. Door de verkoop van streekboxen, nieuwe streekwinkels te verwelkomen als klant en de opening van een eigen streekwinkel in Zuidwolde, is de afzet van melk met 150 procent toegenomen. Mensen kopen veel meer regionaal, ze vermijden de supermarkt en willen lokale ondernemers ondersteunen.

Vernieuwde en creatieve ideeën schieten als paddenstoelen uit de grond

Creatieve en inventieve ondernemers vallen op in deze tijd. Er ontstaan nieuwe producten en diensten. Denk hierbij aan drive-in concepten en bezorgdiensten. Ook nieuwe 1,5 m smaak- en beleefconcepten ontstaan om het verhaal van grond tot mond te vertellen, zoals bij de theeplantage van de SomerWende in Rheeze. Compagnons Narayan de With en Hugo Smink zien een lang gekoesterde droom uitkomen. Zwolle Eet, onderdeel van het lokale bezorgplatform Nederland Eet, lanceert komend weekend een nieuwe dienst. Samen met aspergetelers Ernie van der Kolk en Jan Nijhuis, Cycloon, Vechtdal Producten en Vechtdal Marketing gaat Zwolle Eet streekboxen verkopen aan consumenten in Hanzestad Zwolle. "Onze kernwaarden zijn altijd al 'lokaal, eerlijk en lekker' geweest. Nu maken we een vliegende start met onze online service om de kwaliteit van lokale producten nog beter onder de aandacht te brengen bij inwoners van Zwolle. We zien dit als mooie opstap om het platform uit te breiden met andere Overijsselse regio's zoals Salland en IJsseldelta", vertelt Narayan vol trots.

Lokale marketingcampagne

Juist in deze moeilijke tijd is het van belang om samen te werken benadrukt merkleider Tamara Toering van Vechtdal Marketing. "Het is mooi om te zien hoe ondernemers elkaar stimuleren, inspireren en sterker maken. Wij vervullen hier een verbindende en aanjagende rol in. Bovendien benutten we onze marketingkanalen om de lokale specialiteiten goed onder de aandacht te brengen via Vechtdal Overijssel. Houd ons dus goed in de gaten voor verrukkelijke acties en inspiratie", vertelt Tamara enthousiast.

Samen sterk

Vechtdal Marketing roept alle initiatiefnemers op om de samenwerking met elkaar op te zoeken en deze positieve aandacht voor lokale producten te koesteren en te versterken. Doe je ook mee aan Verrukkelijk Vechtdal? Neem contact op met Anieke van Wijnen, via avanwijnen@marketingoost.nl.