Hardenberg

Vechtdal College opent het 'Lokaal van de Toekomst'

Door de redactie

Dinsdag 1 oktober vond de officiële opening plaats van 'Het lokaal van de toekomst'. Leerlingen Senna Bouwers en Hajo Hilbrands verzorgden samen met de heer. Bekker (CvB Landstede) de officiële opening door een geprogrammeerde drone die een vliegtochtje tussen de genodigden maakte. Daarna volgde een flitsende lichtshow waarna het glas geheven kon worden.

Het Vechtdal College wil binnen de nieuwe leeromgeving leerlingen opleiden voor de snel veranderende samenleving. Een samenleving waarin technologie een steeds grotere rol gaat spelen. Waar voorheen het vak techniek op het rooster stond voor alle onderbouwleerlingen, is dit nu vervangen door het vak Technologie. Het nieuwe vak richt zich op de technologische toepassingen in de 'zeven werelden van techniek'. Voorbeelden hiervan zijn Mens & Gezondheid, Voeding & Natuur, Ontwerp, Productie & Wereldhandel en de Hi-tech & Sience.

Onderzoekend en ontwerpend leren zijn binnen het nieuwe vak belangrijke uitgangspunten. Leerlingen worden uitgedaagd om kritisch en creatief te denken. Mediawijsheid, ICT- en informatie vaardigheden spelen een belangrijke rol. En het lokaal voorziet in verschillende mogelijkheden voor samenwerking en het geven van presentaties. Naast het programma-aanbod in de onderbouw is het lokaal ook de thuishaven voor het nieuwe vak Technologie & Toepassing. Een nieuw vak in de bovenbouw van de theoretische leerweg waarvoor het Vechtdal College dit schooljaar als pilotschool werd geselecteerd.

Het zeer moderne lokaal voorziet in allerlei technologische toepassingen zoals 3D printers, CO2-lasers, Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality brillen, programmeerbare robots, Drones, Internet Off Things en mogelijkheden voor (internationale) videocalls. Het nieuwe lokaal biedt daarnaast volop mogelijkheden voor samenwerking in de regio met onder andere basisscholen en het MBO.