Hardenberg

Vechtdal College krijgt zonnepaneelbankjes

Door de redactie

Bijna 70 ideeën hebben de leerlingen van het Vechtdal College in Hardenberg ingeleverd om hun school duurzamer te maken. Een jury vond het idee van Lian Bouwhuis en Merlynn Ebbink uit h2b het beste. Zij hadden bedacht om zonnepaneelbankjes te maken. Hun idee wordt ook daadwerkelijk uitgevoerd.

Zonnepaneelbankjes zijn zitbanken op het schoolplein met daarbij een laadpaal die werkt op zonne-energie, zodat de leerlingen hun smartphone of tablet kunnen opladen. Er waren meer leerlingen op dit idee gekomen, maar de beide havo-scholieren hadden ook aangeven welke materialen gebruikt moeten worden en welke rol de leerlingen van de afdeling Techniek kunnen spelen in het uitvoeren van het idee. Lian en Merlynn gaan met hun klasgenoten een dagje naar Wildlands in Emmen waar ze een kijkje achter de schermen krijgen.

De tweede prijs was voor Ben Juurlink uit vwo-6. Hij had uitvoerig in een brief aangegeven hoe op school meer werk gemaakt kan worden van de hoofdthema's afval, energiegebruik en educatie. De roekeloosheid waarmee mensen omgaan met de aarde is hem een doorn in het oog. Educatie kan volgens hem een grote rol spelen in het beschermen van onze planeet.

Voor hem had directeur Marc Nij Bijvank tijdens de prijsuitreiking donderdagmiddag een dinerbon voor twee personen in The Green House in Utrecht, inclusief openbaar vervoer.

Alle andere leerlingen die iets hebben ingezonden ontvangen tijdens de Warme Truiendag op 15 februari een gratis broodje knakworst. Hun (voor)naam en idee worden op een site gepubliceerd zodat iedereen kan zien welke ideeën er op het gebied van duurzaamheid leven onder jongeren.

De prijsuitreiking was het voorlopige slot van The Green Battle die op 10 oktober is gestart, tijdens de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Leerlingen werden uitgenodigd ideeën aan te dragen om het Vechtdal College duurzamer te maken. Overigens heeft één idee het niet gehaald, omdat het niet groen en niet duurzaam was. Maar wel lekker. Drie eersteklassers wilden namelijk de verkoop van kipcorn terug in de middagpauze en die zelfs uitbreiden met de verkoop van frikandellen.