Hardenberg

Van Wieren brengt lockdown in beeld

Door de redactie

De Hardenbergse fotograaf Bertil van Wieren bracht in de afgelopen maanden in beeld hoe de Lockdown het leven veranderde in de gemeente Hardenberg. De foto's moeten de kern gaan vormen van het boek 'Samen alleen, een stad in Lockdown'. Om dit boek daadwerkelijk te kunnen uitgeven is Van Wieren een crowdfunding gestart.

Maart 2020 was de maand waarin het werk van reclame en portretfotograaf Bertil van Wieren, abrupt stil kwam te liggen als gevolg van het coronavirus. De klap kwam hard aan. Wat gaan deze tijden brengen? Kan ik mijn kinderen, ouders en vrienden nog wel blijven zien? Hoelang gaat dit duren? En kan ik rondkomen als ik tijden geen werk meer heb? Vragen die voor velen herkenbaar zullen zijn.

Als fotograaf besloot hij niet bij de pakken neer te gaan zitten. Bijna vier maanden lang is Bertil nagenoeg dagelijks op pad geweest om in de gemeente Hardenberg bijzondere gebeurtenissen en situaties die met corona te maken hebben vast te leggen. Deze foto's vormen nu een zwart-wit documentair fotoverslag van een zeer indrukwekkende tijd die ons allemaal zal bijblijven. Foto's van mensen in de zorg in het ziekenhuis, ambulancemedewerkers, alleenstaande ouderen, lege campings en kantoren, afstand van elkaar maar ook de tijd en aandacht die er voor elkaar ontstond, et cetera.

Verschillende media hebben al aandacht gegeven aan dit project. Daar kwamen zulke positieve reacties uit dat het idee ontstond om de foto's te gaan bundelen in een boek. Niet alleen zal de fotoserie in het boek te zien zijn. Ook zijn verschillende inwoners van de gemeente Hardenberg, singer-songwriter Stef Bos en de minister van gehandicaptenzaken Rick Brink gevraagd om gevoelens en gedachten die voortkwamen uit deze lockdown op papier te zetten.

Crowdfunding

Het boek omvat 144 pagina's en verschijnt in een eerste oplage van 500 tot 1000 stuks. Om dit te kunnen realiseren en om dit project te ondersteunen is er een crowdfunding opgestart. Op deze manier hoopt Bertil zijn boek ongeveer half november te kunnen realiseren. Bij betaling van 35 euro ontvang je het boek 'Samen Alleen, een stad in Lockdown'. Uitgeverij Komma uit Den Haag, zal het boek landelijk gaan uitgeven. Doneren kan via www.voordekunst.nl/projecten/10782-samen-alleen-een-stad-in-lockdown-1.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer