Hardenberg

Van Parochiezaaltje naar MFC

Door de redactie

Aan de rand van Slagharen, nog net niet verscholen in het bos, ligt multifunctioneel centrum Het Kronkelhonk. Dit gebouw dat vroeger veel kleiner en van hout was, is in 2006 verbouwd tot een ruime accommodatie met meerdere ruimten zoals een grote zaal, een bar/café en een mooie theaterzaal. Deze voorziening heeft een prominente plaats in het dorpsleven van Slagharen.

Ooit begonnen als de bakermat van Jong Nederland, met nu zo'n 120 leden, vinden er nu ook talrijke andere activiteiten plaats. Niet alleen voor jongeren maar voor groepen van alle leeftijden. Voor senioren zijn er kaartmiddagen, biljarten, gym, koersbal, activiteiten voor vrouwen, koren, enzovoort. Uniek is dat een paar maanden geleden een aantal zeventig-plus dames er met veel enthousiasme en inzet een cursus zelfverdediging volgde. En de Kronkelboulers hebben hun eigen schitterende banen in 'Het Kronkelbos'.

Verder repeteert er het bekende Pop- en Rockkoor, toneelvereniging Adjanican, die hier ook zijn uitvoeringen heeft, maar ook de hele dynamische bezigheden van de Fightclub (onder andere kickboxen) en de breakdancers vinden er plaats. Wat rustiger zijn activiteiten als een schildercursus, sociaal café, politiek café, een computercursus, huurdersbijeenkomsten. Natuurlijk kan er ook gefeest worden.

Manifestaties

En dan zijn er reguliere manifestaties, zoals de Teenage Party iedere eerste vrijdag van de maand (behalve in de zomervakantie) en sinds kort vrijdagavonden voor achttien plus. Vermaard in de hele omgeving is inmiddels Kronkelpop, een jaarlijkse muziekhappening in mei met popgroepen van verschillende muziekstromingen die heel wat volk naar Slagharen lokt.

Er staat ook iets nieuws op stapel. Op sociale media gonst het van de opwinding. Een aantal voormalige tieners, ze zijn nu naar schatting ergens tussen de dertig en vijftig jaar, heeft namelijk ontzettende heimwee naar de tijd dat er in Nederland nog volop disco was. Het Kronkelhonk zat twintig jaar geleden op het hoogtepunt van het discotijdperk vol met swingende youngsters. Helaas voor hen is die tijd voorbij. Zelfs een discobastion met landelijke bekendheid als Takens in Balkbrug heeft het niet overleefd en is nu ook letterlijk met de grond gelijk gemaakt.

Back To The Instuif

Een stel ondernemende 'ex-teenagers' organiseert een 'Back To The Instuif' op zaterdag 13 april. Een datum om alvast in je agenda te noteren. En wees vooral op tijd aanwezig want er worden heel veel oudere jongeren verwacht en vol is vol. Het aantal bezoekers dat naar binnen mag is in verband met veiligheidsvoorschriften aan een maximum gebonden en er worden geen toegangskaarten verkoch