Hardenberg

Van hobby tot beroep

Door de redactie

Justin Timmermans is een geboren en getogen Hardenberger van 22 jaar oud. Hij fietst al vanaf zijn achtste levensjaar en het is er met de paplepel ingegoten. "Mijn vader en moeder hebben elkaar ontmoet in de wielersport en ook mijn broer heeft tot drie jaar terug op een redelijk niveau gefietst. Ik heb mijn havodiploma gehaald op het Vechtdal college en ben daarna commercieel economie aan de Saxion topsport academie in Deventer gaan volgen. Ik heb, nu ik mijn eerste profcontract voor 2 jaar heb mogen tekenen, een tussenjaar genomen. Want kansen als deze moet je natuurlijk met beide handen aangrijpen. Ik heb al iets meer dan drie jaar een leuke vriendin uit Bruchterveld die me enorm steunt bij het wielrennen".

Dick Soepenberg

Het begon drie jaar terug al toen Justin zijn eerste B-profcontract tekende bij Baby dump. "Hier heb ik twee jaar gereden en per 1 januari heb ik de overstap gemaakt naar het wat grotere Delta Cycling in Rotterdam. Een opleidingsploeg die onder andere Dylan Groenewegen en Steven Kruijswijk hebben opgeleid. Hier had ik de mogelijkheid tot een groter internationaal programma en professionelere begeleiding". Ook heeft Justin twee keer een uitnodiging gehad van de bondscoach om twee wereldbekers te rijden voor de Nederlandse selectie bij de beloften.

Goed jaar

"Afgelopen jaar was een goed jaar. Ik heb in de buitenlandse lastigere en hoog aangeschreven wedstrijden laten zien dat ik een hoog niveau aan kan. Ik heb mooi ervaring op kunnen doen op het hoogste niveau voor mijn leeftijdsklasse bij de wereldbekers. Waar ik vorig jaar vooral in de kijker reed in Olympia's tour door vroege vluchten natuurlijk de etappe door Hardenberg, reed ik juist dit jaar een resultaat in deze grote meerdaagse wedstrijd, met een zesde plaats in een etappe en één seconde achter de nummer 10 in het eindklassement. Voor de rest van dit seizoen reed ik nog vaak in kopgroepen in buitenlandse koersen. Al met al een goed jaar maar helaas zonder uitschieter. Het was gelukkig genoeg om mijn eerste profcontract af te dwingen bij Roompot Charles.

Toekomst ziet er goed uit

"De toekomst ziet er goed uit, een mooie Nederlands-Belgische ploeg onder leiding van drie ervaren ploegleiders, Michael Boogerd, Jean Paul van Poppel en Erik Breukink toch echt grote namen binnen de wielersport. Het wedstrijdprogramma ziet er ook super uit en ik hoop vooral het eerste jaar te leren van de ervaren jongens en mijn 'motor' te vergroten en in de kleinere wedstrijden al eens mee te doen voor winst".

Leuke en mindere momenten

De leuke momenten van het profbestaan zijn natuurlijk het vele reizen en het met je hobby je geld verdienen. "Als wielrenner kom je door heel Europa en terwijl het in Nederland slecht weer is 's winters zit ik lekker in de Spaanse zon. De minder leuke momenten zijn de valpartijen, teleurstelling en het missen van mijn vriendin, vrienden en familie door het vele van huis zijn. Veel mensen denken dat ik hier in Spanje een beetje op vakantie ben terwijl ik toch zon 25-30 uur op de fiets zit. Je bent als wielrenner ook vaak moe en moet vaak dingen zoals feestjes laten schieten en moet dit dan weer uitleggen aan mensen die hier niks van snappen. Maar alles bij elkaar ben ik er enorm trots op dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken, en dit met hard werken verdiend heb".

Fotobijschrift: Deze foto is gemaakt in de ronde van de achterhoek, een wedstrijd over onverharde wegen waar Justin 160 kilometer lang in de aanval zat samen met Rick van Breda.