Hardenberg

Van Hardenberg naar hanzestad en andersom

Door de redactie

Door Christen Unie Hardenberg

Na bijna (het scheelt ongeveer een maand) acht jaar de gemeente Hardenberg als burgemeester te hebben gediend, vertrekt Peter Snijders later deze maand naar Zwolle, om daar zijn burgemeestersloopbaan voort te zetten. Hij gaat van Hardenberg naar hanzestad. Een mooie stap voor hem, van een welvarende gemeente in het buitengebied met circa 61.000 inwoners naar een welvarende stad met een kleine 128.000 inwoners. In vierkante kilometers wordt het juist overzichtelijker: de gemeente Hardenberg meet er 317, Zwolle blijft steken op iets meer dan 119.

Voor Zwolle betekent het dat zij in Peter Snijders een actieve, betrokken en benaderbare burgemeester krijgen. Voor Hardenberg betekent het dat we op zoek moeten naar een nieuwe burgemeester. Er zijn vast mensen die dat om het even is, anderen zullen er nog niet echt bij hebben stilgestaan en weer anderen zijn daar al even over aan het nadenken. Een burgemeester is er voor iedereen in de gemeente. En dat betekent dat het goed is als inwoners, scholen, bedrijven, kerken, zorginstellingen, middenstanders, etc. de gelegenheid krijgen te laten weten wat zij graag terugzien in hun nieuwe burgervader of -moeder. Voor de Hardenbergse politiek is het een mooie, concrete reden om het gemeentehuis uit te komen en die wensen actief op te halen uit de Hardenbergse samenleving. Juist in deze tijd, waarin we de mond vol hebben van medezeggenschap, "politiek dichtbij de burger" en participatiemaatschappij of -politiek, is het prima dat een deel van de inbreng voor de profielschets voor de nieuwe burgemeester, rechtstreeks bij de inwoners, bedrijven en instituties van onze gemeente vandaan komt. Hoe dat precies in zijn werk gaat is nog even afwachten, maar "de kracht van gewoon doen" zal ook hierbij zijn uitwerking niet missen. En hoewel het vinden van de juiste burgemeester een intensief en tijdrovend proces is, is het ook leuk om met elkaar dat proces van zoeken en vinden in te gaan. Nu is het gezegde: "zoveel hoofden, zoveel meningen", dus het zal niet eenvoudig (om niet te zeggen "onmogelijk") zijn iedereen helemaal tegemoet te komen.

Toch hebben wij er vertrouwen in dat het goed komt; onze gemeente staat immers ook bekend om de bereidheid tot samenwerking, een beetje te geven en een beetje te krijgen. Zo gaandeweg deze column zijn er bijna ongemerkt eigenschappen van de gemeente Hardenberg voorbij gekomen, die wellicht ook eigenschappen zijn die we in meer of mindere mate in onze nieuwe burgemeester willen herkennen. Eén ding staat als een paal boven water: onze nieuwe burgemeester moet snappen was noaberschap is. Peter Snijders memoreert het terecht in zo'n beetje ieder interview dat hij in het kader van zijn afscheid geeft, noaberschap hoort bij de gemeente Hardenberg. Hoe het ook zij, we hebben nog even de tijd om op de materie te kauwen, want de wervingsprocedure moet nog worden opgestart. Als waarnemend burgemeester verwelkomen wij eind september Jan Willem Wiggers, nu nog burgemeester van Hattem: hij gaat van hanzestad naar Hardenberg. Hij is thuis in de regio en wordt omschreven als een warme persoonlijkheid en een verbindende burgervader. De ChristenUnie wenst Peter Snijders en Jan Willem Wiggers veel succes, plezier en bovenal zegen op hun nieuwe plek.