Hardenberg

Van Foreest verdedigt titel met verve

Door de redactie

Als schaken oorlog was dan kon men spreken van een invasie van Oosterburen afgelopen zaterdag in Zalencentrum Mulder. De sterke Duitse delegatie probeerde tevergeefs om de opmars van het Nederlandse jeugdtalent een halt toe te roepen.

Freddy Kappert

In de traditioneel sterk bezette hoofdgroep, voor de helft bestaande uit Duitsers, ontstond een boeiende strijd. De wereldkampioen snelschaken bij de junioren, de Nederlandse grootmeester Lucas van Foreest (18), bleek echter onverslaanbaar. Voormalig toernooiwinnaars Hing Ting Lai uit Amsterdam en Ilja Schneider uit Hannover bezetten de overige ereplekken. De 47e editie van het Qonnected schaaktoernooi telde 98 deelnemers, waaronder zeven vrouwen.

Het grote deelnemersveld bewijst dat de aantrekkingskracht van de snelschaakvariant van dit eeuwenoude spel sterker voelbaar is dan ooit te voren. Ook deze 2020 editie stond weer bol van emotie, bizarre ontknopingen en onbedoelde stukoffers. In dit succesvol verlopen toernooi is gebleken dat de schaaksport een verbindende rol speelt op sportief en sociaal vlak, ongeacht leeftijd of nationaliteit.

Hardenbergers in de prijzen: Groep 3: 2. Caroline Slingerland. Groep 7: 2. Arie Spuij; 3. Henk Brons. Groep 8: 2. Steven van de Mheen; 3. Bernard van Lenthe. Groep 9: 2. Albert Waterink. Groep 10: 1. Jasper Hamhuis; 2. Ethan Waterink. Groep 11: 2. Han Rook. Groep 12: 1. Bart Veurink.