Hardenberg

Uitzwaaifeest voor meester Bert

Door de redactie

Op donderdag 11 juli was er een bijzonder uitzwaaifeest voor Bert Slot, directeur van basisschool De Bron in de Krim. Hij gaat na een lange onderwijs carrière met pensioen.

Bert Slot is 46 jaar werkzaam geweest in het onderwijs waarvan 45 jaar op De Bron. De laatste tien jaar werkte hij met veel plezier als schoolleider. Het onderwijs in De Krim was natuurlijk wel anders in de eerste jaren, maar ook toen al was De Bron een school waar veel werd gedifferentieerd. Er werd al op drie niveaus gewerkt en er werd veel aan extra begeleiding besteed, wat heel uniek was voor die tijd. Toen hij 45 jaar geleden in De Krim begon bestond het team voor een groot gedeelte uit mannen. Pas nadat in 1985 de basisschool werd gevormd en de school in 1991 verhuisde naar het huidige pand, kwamen er langzamerhand steeds meer vrouwen bij. Er ontstond tussen de teamleden een warme band en hoewel de teamsamenstelling in de loop der jaren is veranderd, is deze warme betrokken band de basis geworden van waaruit de school functioneert.

Carrière en visie

Tien jaar geleden heeft Bert nòg een stap in zijn carrière gemaakt. Waar anderen misschien al nagedacht zouden hebben over hun pensioen, heeft hij de opleiding tot schoolleider gevolgd en is hij directeur op de Bron geworden. Bert vindt het heel belangrijk om te zorgen voor een goede sfeer binnen de school. Zowel kinderen, collega's en ouders moeten zich gelukkig voelen. Hij vindt het prachtig dat hij met mensen, in het bijzonder kinderen mag werken en dat er nieuwe ontwikkelingen in gang gezet worden. De laatste jaren gebeurt dat vanuit het team, van onderop, zodat de veranderingen en ontwikkelingen breed gedragen worden. Bert vindt dat het onderwijs in Nederland eigenlijk heel erg goed is. De leerkracht is belangrijk. Als je bij een goede leerkracht zit, die een goede relatie met de kinderen heeft, haal je de mooiste resultaten.

Feest

De ochtend begon met een overval. Bert en zijn vrouw Tineke werden ontvoerd en in een zwarte bus geduwd. Na een heerlijke brunch werd hij thuis afgeleverd en moest hij samen met zijn vrouw een opdracht maken. Vroeg in de middag werd Bert opgehaald door alle leerlingen en teamleden, deze waren verkleed als oude mannetjes en oude vrouwtjes. Op een bakfiets moest hij een route volgen, waarna hij feestelijk werd binnengehaald op het schoolplein met een lied, speciaal voor hem geschreven. Na het aanbieden van de cadeaus was er voor de kinderen een goochelshow en waren er allerlei andere activiteiten gepland. Er werd afgesloten met een rollatordans, uitgevoerd door het team. Hierna was er een gezellig samenzijn op het plein, waarbij iedereen Bert nog even de hand kon schudden. 's Avonds was er voor het team, familieleden en MR een afsluitend feest waarbij, in kleine kring, Bert nog even in het zonnetje werd gezet en waarbij het gevoel van saamhorigheid overheerste. De avond werd afgesloten met You Never Walk Alone'. De Bron zal hem zeker gaan missen.