Twenterand

Uitvoering van een bijzondere kerstgift

Door de redactie

In de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw is de trailer van Wichers Trucking BV uit Vriezenveen en de bus van stichting Werkgroep Oost Europa geladen. Het depot is hierdoor een stuk leger geworden; "zo is het in jaren niet geweest". Alle adressen, die de stichting had gevraagd in Hongarije en Roemenië, wilden heel graag dat er goederen werden gebracht. De reizigers waren Dini Wolters en Gert Post uit Vriezenveen en Henk Nieuwerth uit Den Ham en op de vrachtauto Ab Bakker uit Vriezenveen.

Op 2 januari zijn ze 's-morgens vroeg, na de opening van de reis waarbij ze, zoals altijd bij het begin van een reis, om de zegen van God hebben gebeden vertrokken richting Hongarije. De truck en trailer reden op de tweede dag naar Nagykanizsa, in het zuidwesten van Hongarije. Hier werden de eerste goederen bij de kerk uitgeladen. Henk en Dini reden deze dag met de bus naar Oradea,een stad net over de Hongaars Roemeense grens. Daar werden de goederen uitgeladen bij het nieuwe depot van mevr. Bunea, de contactpersoon in Oradea.

De vrachtwagen reed de volgende dag naar de volgende bestemming, Kecskemét. Hier heeft de plaatselijke protestante kerkgemeenschap een pand gekocht aan de rand van een zigeunerwijk. Het gebouw wordt een opvangtehuis voor, hoofdzakelijk, naschoolse opvang van de zigeunerkinderen. Hier hebben ze een mooie tweedehandskeuken uit Vriezenveen gebracht en ook veel huishoudelijke zaken.

Op zaterdag 5 januari is de bus, weer volgeladen, nog een keer naar Oradea gereden om daar nog meer goederen naar toe te brengen.

Het laatste adres in Hongarije was Cegléd. Ook hier waren de goederen zeer welkom.

Terugreis

De terugreis verliep ook zeer voorspoedig, ondanks de slechte weersverwachtingen. Op dinsdag 8 januari kwamen ze weer aan in Vriezenveen. Hier werd met grote dankbaarheid de reis afgesloten.

Woensdag 9 januari kregen ze via de email al een aantal bedankbrieven vanuit Hongarije en Roemenië.

Ondanks de lange reisdagen en veel regelwerk hebben de reizigers en ook het bestuur een heel goed gevoel hierover en ze weten dan ook zeker dat de gebrachte goederen op de goede plek komen.

Deze reis kon stichting Werkgroep Oost Europa eigenlijk alleen doen dankzij de giften van iedereen en de hulp van sponsoren.

Tot slot kunnen wij u nog meedelen dat de Kerstactie het prachtige bedrag heeft opgebracht van € 14.030,42. Hiermee kunnen ook dit jaar de mensen in de plaatsen die de stichting bezoekt weer financieel ondersteunen.