Hardenberg

Twee miljoen euro om boeren te ondersteunen in Overijssel

Door de redactie

Provinciale Staten heeft deze week besloten om twee miljoen euro vrij te maken voor ervencoaches. Dat is goed nieuws, aldus woordvoerder Moniek Kleinsman namens het CDA Overijssel die zich hier voor in heeft gezet met onder andere collega's van Groen Links en SGP. Dit na een succesvolle pilot die onder andere in de Gemeente Tubbergen en Hof, Hof van Twente en Almelo heeft gedraaid. Met de twee miljoen euro die beschikbaar komt is het mogelijk om ervencoaches door heel Overijssel in te zetten. Overijssel is daarmee de eerste provincie met ervencoaches.

Wouter Borre

De ervencoach is aangesteld om boeren en ondernemers de helpende hand te bieden bij de huidige ontwikkelingen in de buitengebieden. Daarbij gaat het onder meer om veranderende regelgeving, waaronder de fosfaatwet en de asbestsanering. Maar ook krijgen agrariërs volop te maken met diverse vormen van groene energie. De ervencoach kan als sparringpartner fungeren met de erfeigenaar om te kijken naar de toekomst. 'Waar wil je met jouw erf staan in 2030?'

Zeven ervencoaches

Overijssel telt nu nog een zevental ervencoaches in Tubbergen, Rijssen-Holten, Hof van Twente, Losser, Salland en de regio Almelo. De miljoenen zijn bedoeld als financiële ondersteuning voor gemeenten die ervencoaches willen inzetten. Inmiddels hebben 19 gemeenten interesse hebben om te starten met ervencoach.

Prominente rol tegen criminaliteit

De zogenoemde ervencoach kan de komende jaren ook een prominente rol gaan spelen in de strijd tegen de criminaliteit die die steeds verder oprukt op het platteland. Met name als het gaat om het veelbesproken probleem van ondermijning: het fenomeen waarbij de boven- en onderwereld met elkaar verstrengeld raken. Bijvoorbeeld boeren die worden benaderd om voor veel geld hun stal te verhuren, waarna criminelen er een hennepplantage inrichten.

"Daarom moeten de ervencoaches worden opgeleid", aldus Moniek Kleinsman. "Zo moeten ze weten op welke signalen ze moeten letten. Juist aan de keukentafel hoor je vaak meer. Want de verleiding is groot als je stal leeg staat en het water je aan de lippen staat. Vaak zijn boeren zich er bovendien niet eens van bewust dat ze daarmee de criminaliteit in hun stal halen. Ervencoaches kunnen daarvoor waarschuwen".

Quote: Boeren vaak niet bewust dat ze criminaliteit in hun stal halen Statenlid Moniek Kleinsman

De politie signaleerde al een verschuiving van de drugscriminaliteit. Bendes zouden 'drugsregio' Brabant steeds vaker verruilen voor andere delen van Nederland, waaronder Overijssel. Zo had Oost-Nederland vorig jaar te maken met een recordaantal dumpingen van drugsafval (55 incidenten). Boeren en landeigenaren lopen het risico daar ongewild partij in te worden wanneer er chemisch afval op hun grond wordt achtergelaten.