Hardenberg

Turks Fruit in Voorveghter

Door de redactie

Turks Fruit is met stip het beroemdste liefdesverhaal uit de Nederlandse literatuur. In de zinderende toneelbewerking van Sophie Kassies speelt Chris Peters de rol van Erik en Ali Zijlstra speelt Olga. Samen met Debbie Korper en Bart Klever schitteren zij in dit ultieme verhaal over heftige verliefdheid, seksuele passie en tragisch verlies. Turks Fruit is in theater De Voorveghter te zien op donderdag 28 februari.

Annemieke van der Togt

Hoe is het om zo'n beroemd verhaal te spelen? Het boek was een bestseller en de film is nog altijd de meest bezochte Nederlandse film ooit. Ali en Chris zagen allebei de film toen ze jonger waren, voordat ze het boek lazen. Die maakte indruk als 'expressionistische culthit'. De schoonheid van het verhaal ontdekten ze pas goed toen ze deze voorstelling gingen repeteren.

Chris: "Het oorspronkelijke verhaal speelt zich natuurlijk in de jaren zestig af. Wij laten het verhaal niet expliciet nu afspelen, maar alle verwijzingen naar de jaren zestig zijn eruit. Het is tijdloos geworden. En het is een autobiografisch boek. We zijn op Texel geweest en hebben Wolkers' tuin en kunstwerken gezien, maar tijdens het repeteren komen we steeds meer los van het boek en van Wolkers. We maken het verhaal van onszelf. Het thema van verliefdheid en elkaar kwijtraken is natuurlijk universeel. De pijn van Erik als zij hem verlaat en ziek wordt, roert mij heel diep". Ali beaamt: "Het boek wordt altijd meteen geassocieerd met vieze vunzige seks, maar het is eigenlijk een heel mooi verhaal over verscheurend liefdesverdriet".

Seks

Toch is die seks wel een essentieel onderdeel van het verhaal. Op welke manier zit de seksuele vrijheid uit het boek in de voorstelling? Chris: "De voorstelling is een vertelling. We reconstrueren samen de relatie van Olga en Erik en doen eigenlijk nooit letterlijk wat we zeggen. Dus ook de expliciete seks wordt verteld. Het is een woordenspel waarmee Erik en Olga elkaar aftasten en ontdekken". Ali vult aan: "De seks heeft in hun relatie elke keer een andere functie. Dát spelen we, met woorden als glibberige eikel en kuttenknopje. Het gaat niet om de platheid van seks maar om de speelsheid en betekenis ervan. Soms is de seks verleiding en soms een manier om een rotgevoel kwijt te raken. We laten juist de veelzijdigheid zien. Seks is niet alleen maar gevaarlijk of porno, het is vooral gewoon één vet spannend avontuur".