Hardenberg

TSH is nu een vereniging

Door de redactie

Vanaf 1 mei 2020 is Hardenberg een nieuwe sportvereniging rijker. Op deze dag is namelijk Turn-& Sportcentrum Hardenberg VOF na bijna zestien jaar overgegaan naar een vereniging. "We hadden dit willen vieren met alle leden door te proosten op deze overgang maar door de corona is de situatie helemaal anders"", laat het nieuwe bestuur van TSH weten. Het bestuur bestaat op dit moment uit drie bestuursleden. Voorzitter is Jesse Monshouwer, secretaris Hans Roepers en penningmeester Marco Hollak.

Op 1 augustus 2004 begonnen Cor en Akke Bleker, na een jarenlang dienstverband bij gymvereniging DOS, voor zichzelf. Een unieke gebeurtenis in Nederland aangezien zij de eerste VOF waren in de turnsport. In december 2009 begonnen zij met het huren van de huidige Turnhal aan de Nieuwe Haven. Een eigen accommodatie was een droom van het trainersechtpaar en de vele sporters. "Als trainers wilden wij het turnen op een hoger niveau brengen en dat kun je alleen realiseren in een permanente accommodatie", laten Cor en Akke Bleker weten.

Leuke momenten

In 2014 vierde Cor zijn 40-jarig jubileum als turntrainer en Akke zal in oktober 2020 haar 40-jarig jubileum hebben. "We hebben de afgelopen veertig jaar leuke momenten gekend zoals: de overgang naar de Turnhal aan de Nieuwe Haven, de permanente accommodatie en de huldiging van de Sporttoppers van gemeente Hardenberg in het jaar 2019. Ook het jaar 2018 was een leuk jaar met deelname aan Alpe d'Huzes maar het mooiste moment was de 24 uurs actie die wij daarvoor hebben gehouden in de Turnhal. Natuurlijk waren er ook minder leuke momenten. De recessie kwam kort na de overgang naar de Turnhal en dan op dit moment de corona uitbraak, waardoor we onze leden al langere tijd moeten missen", laat het trainersechtpaar weten.

Geen opvolging

Doordat er geen opvolging was voor hun bedrijf hebben zij ruim 2,5 jaar geleden de eerste stappen gezet om te kijken welke mogelijkheden er waren om de turnsport te behouden in de gemeente Hardenberg. "Er is gekeken naar de keuze of een stichting of een vereniging. Uiteindelijk is er voor een vereniging gekozen, en gaat de vereniging de hal huren", laat het bestuur weten ."Het was een lange weg met de nodige hobbels, maar 1 mei was het dan eindelijk zover. De overgang van een V.O.F. was iets dat binnen de gemeente Hardenberg en binnen de KNGU nog nooit eerder was vertoont. Een uniek proces. Er lag geen handboek klaar voor dit proces. Er is hard gewerkt door alle betrokkenen met advies van gemeente en KNGU, om er voor te zorgen waar we nu staan. Er was ook veel onderzoek voor nodig om te kijken hoe je dit proces in goede banen moest leiden".

Cor en Akke: "Het is mooi dat we nu de zekerheid hebben dat de sport turnen blijft bestaan in Hardenberg op het moment dat wij niet meer als trainers actief kunnen zijn. Wij kunnen ons nu volledig richten op het geven van trainingen/ lessen".

Cor en Akke zijn vanaf 1 mei allebei in dienst van de vereniging en voor de buitenkant zal er eerst nog weinig veranderen. Intern zullen de dagelijkse zaken worden geregeld door het bestuur. "Dit seizoen verandert er niets. We moeten wel verder kijken hoe de vereniging op een gezonde manier verder ingericht kan worden. Daar hoort ook het contributiebeleid bij. Verder hebben we natuurlijk ook veel vrijwilligers nodig om deze vereniging goed neer te zetten. We hebben bijvoorbeeld nog zeker twee bestuursleden nodig', laat het huidige bestuur weten.

Weer naar buiten

Door de Corona-crisis gaan zaken even wat anders en ligt de Turnhal er stil en verlaten bij.

"Er is per discipline een app-groep opgericht waarin oefeningen en workouts gedeeld werden vanuit de vereniging en waarin de leden onderling foto's en filmpjes naar elkaar konden sturen van oefeningen thuis. Binnen de richtlijnen van de RIVM is halverwege de maand mei de sport weer buiten opgestart. Zolang contactsporten nog niet mogen betekent die dat met name voor de acrogym een andere invulling gezocht zal worden. We gaan er vooralsnog vanuit dat vanaf september alles weer mogelijk is. Wat het betekent voor het wedstrijdseizoen van volgend jaar, is nog onduidelijk", eindigt het bestuur het gesprek.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer