Hardenberg

Trotse eigenaar van museum

Door de redactie

Trijdag 28 augustus is met de ondertekening van de koopakte de Stichting Streekmuseum Kloosterhaar eigenaar geworden van de museumboerderij aan de Verlengde Broekdijk 16. Exact zeven jaar is het geleden dat Freddie Ekkel de boerderij van Calduran Kalkzandsteenfabriek in bruikleen kreeg.

Met Calduran bestond al een jarenlange relatie in verband met fabrieksmuseum en opslagruimte. Met veel enthousiasme, hulp van de fabriek en vrijwilligers is de boerderij en het erf een prachtig geheel geworden. Vanaf het prille begin kreeg Freddie hierbij de hulp van Edy Biewenga. Edy, die na veertig jaar Groningen teruggekeerde op haar oude nest, vond hierin, evenals Freddie, een passie. In 2019 heeft het erf ook officieel de bestemming van museum gekregen. Hierbij is toen een 'Toekomstplan' opgesteld dat voorziet in ruimte voor een nieuw te bouwen ontvangstruimte met archiefkelder, een bijenstal en een heuse smederij.

Geschiedenis van ter plaatse gewonnen klei

Bijzondere aandacht op het erf zal worden gegeven aan de geschiedenis van de ter plaatse gewonnen klei voor het bakken van rode bakstenen. Prior Jacob van Dordrecht was hier in 1450 degene die begon met het bakken van de kloostermoppen voor de bouw van het klooster in Sibculo. Al deze plannen en de gehele inrichting van het erf is vastgelegd in een 'Ruimtelijk Kwaliteitsplan Streekmuseum Kloosterhaar' dat is opgesteld door ZN Design uit Eerbeek.

Veelzijdigheid

"De veelzijdigheid van streekhistorie, natuur, geologie/stuwwal en landschap maakt ons museum uniek. Ons museum zal dienen als aanleg- en startpunt van fiets- en wandelroutes. De unieke locatie zo dicht bij de Duitse grens schept ook mogelijkheden voor grensoverschrijdende (smokkel)routes. Vanuit het museum is er al een kleine route naar een uitkijkpunt over de Ankerplas. Op deze plek zal aandacht gegeven worden aan de uitkijktoren die er tijdens de 'Koude Oorlog' gestaan heeft", laat Freddie Ekkel weten.

Droom wordt werkelijkheid

Met het realiseren van een 'eigen' museum is een droom van Freddie werkelijkheid geworden. Al vanaf zijn kleuterschooltijd is hij actief met de geschiedenis van zijn woonplaats Kloosterhaar-Balderhaar. De plaats waar zijn familie zich zeven generaties geleden vestigde. "De kwaliteit van het museum werd ook gezien en gewaardeerd door Johan van Gogh. Als voormalig onderduiker van de familie Biewenga bracht hij op zeer hoge leeftijd driemaal een bezoek aan ons museum. In december 2018 voor het laatst, drie maanden later overleed hij en liet hij ons museum een heel mooi legaat na. Door ons enthousiasme en het vertrouwen werd door Calduran de mogelijkheid geboden om het erf en de gebouwen tegen een zachte prijs over te nemen. Op 17 januari is hiertoe de Stichting Streekmuseum Kloosterhaar-Balderhaar opgericht". Het bestuur wordt gevormd door Freddie Ekkel, Edy Biewenga, Wim van Beest en Hendrik-Jan Altena. "Met financiële hulp van Edy kwam de mogelijkheid van verwerving binnen handbereik en kan onze stichting zich nu de eigenaar van het Streekmuseum Kloosterhaar-Balderhaar noemen", vertelt de trotse Freddy.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer