Hardenberg

Topschakers weten Hardenberg te vinden

Ingezonden

Zalencentrum Mulder in Baalder is op zaterdag 15 februari het centrum van het Qonnected Schaaktoernooi Hardenberg met maar liefst een kleine honderd deelnemers. De 18-jarige regerend Nederlands kampioen, grootmeester Lucas van Foreest zal in de hoofdgroep willen afrekenen met internationale titelhouders. Wethouder Martijn Breukelman opende het toernooi door de eerste zet op het schaakbord te zetten.

Traditiegetrouw zijn meerdere grootmeesters naar Hardenberg afgereisd om deel te nemen aan dit prestigieuze schaakevenement. Daarnaast staat het toernooi open voor clubspelers, jeugdspelers en huisschakers. "Het Qonnected Schaaktoernooi is het langstlopende toernooi in Oost-Nederland. Waar veel toernooien kleiner worden in deelname of moeten stoppen, groeit het in Hardenberg", laat bestuurslid Rutger Hesselink weten. "Het is laagdrempelig en de sfeer is gemoedelijk. Er worden verschillende niveaus aangeboden. Het gaat om een rapidevenement, waarbij partijen twintig minuten per persoon duren", aldus Hesselink. "Deze hippe en versnelde schaakvorm rekent voorgoed af met het stoffige imago van de sport. Het toernooi in Hardenberg helpt mee om de schaaksport voor een breder publiek toegankelijk te maken".

Het publiek kan ook deze editie weer van dichtbij ervaren dat de tijdsdruk waaronder de schakers presteren een garantie is voor spectaculaire partijen vol blunders, onbedoelde stukoffers en bizarre ontknopingen. De prijsuitreiking vindt rond 17.00 uur plaats.