Hardenberg

Toneelgroep Oese Volluk speelt in een uitverkochte Baron

Door de redactie

Vrijdagavond 7 februari speelde Oese Volluk uit Nieuwleusen voor een volle zaal in theater de Baron in Dedemsvaart. Een dag later was het theater ook weer uitverkocht.

De Toneelgroep speelde het zelfgeschreven blijspel Opoe in the War, waarbij een beeld geschetst wordt hoe de oorlogsjaren in onze regio zijn beleefd. Met dit project hebben de schrijvers samen gewerkt met vier Historische verenigingen uit het Vechtdal. De vrijwilligers van Historische Vereniging Avereest waren vrijdag verrast door het resultaat. Ook zaterdag waren de reacties positief. Dat het thema 75 jaar vrijheid leeft blijkt uit het aantal reserveringen. Alle uitvoeringen in Nieuwleusen, Dedemsvaart, Dalfsen en Ommen waren binnen enkele weken uitverkocht. Daarom geeft Oese Volluk een extra uitvoering op zaterdag 2 mei in de Trefkoele+ in Dalfsen. Aanvang: 20.00 uur. Het is voor alle leeftijden. Reserveer op tijd uw kaarten op: www.oesevolluk.nl of bel: 06¿33313355. Op 4 april speelt Toneelgroep Oese Volluk het korte blijspel De Leste Brugge op het Openluchtspel 75 Jaar Bevrijding in Dedemsvaart. Na afloop werd er een glas gedronken op de goede afloop en werd er nog veel nagepraat.

Inhoud Opoe in the War

Het publiek was te gast in het werkplaatsje van Evert Eijkenaars houtzagerij. Opoe zorgde voor de humoristische situaties én de onderduikers die schuil gehouden werden in de kelder. Naast de onderduikers vond ook Neeltje Bress onderdak bij de familie Eijkenaar. Ze had haar huis in Scheveningen moeten verlaten omdat de Duitsers de Atlantikwall langs de kust bouwden om daarmee een Engelse invasie te voorkomen. In de oorlogsjaren zijn tientallen evacués in het Vechtdal ondergebracht. Opoe had aanvankelijk wat moeite met de mondige Neeltje. Ze kon het beter vinden met de Engelse piloot Henry Tailor. Ze leerde hem de Nederlandse taal.

Het publiek genoot van de misverstanden, hilarische situaties, de spanning en de sfeer. Het stuk gaf goed weer hoe groot de verdeeldheid in die tijd was. Niet alleen tussen de NSB-ers en de onderduikers, maar ook tussen mensen die vroeger als vrienden bij elkaar in de klas hadden gezeten en nu lijnrecht tegenover elkaar stonden.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer