Hardenberg

Tocht van Gewoon Doen vindt prachtig alternatief

Door de redactie

Donderdag 4 juni zou een legendarische dag worden voor de fietsers van de Tocht van Gewoon Doen. Op die dag zou bovenop Alpe d'Huez de aankomst zijn van de 1.200 kilometer lange fietstocht in amper zes dagen. De motivatie voor de tocht is geld inzamelen voor KWF. Door de coronaperikelen is Alpe d'HuZes, het evenement waarbij sporters geld ophalen voor KWF, een jaar uitgesteld en dus gaat ook de monstertocht niet door. Toch gaat 4 juni 2020 niet ongemerkt voorbij.

RICK MEINEN

Er gloort op 4 juni een nieuwe uitdaging voor de mannen en twee vrouwen uit de gemeente Hardenberg, die zich hadden aangemeld voor de Tocht van Gewoon Doen. Het alternatief is gevonden in het fietsen van een ronde om het IJsselmeer met start en finish in Hardenberg. De rit is maar liefst 317 kilometer lang en wordt in één dag afgelegd.

"We zijn benaderd door stichting Alpe d'HuZes of wij een alternatief plan hebben voor 4 juni. Nou dat plan is er gekomen", vertelt Robert Prins, één van de initiatiefnemers van de Tocht van Gewoon Doen. De organisatie van het evenement in Frankrijk volgt de groep op de voet en wil verslagleggen van de sportievelingen uit het oosten. Rond de klok van 6.00 uur gaan de deelnemers in vier kleine groepjes van start. Op deze wijze wordt nauwkeurig het coronaprotocol van het RIVM gevolgd.

Afsluitdijk afgesloten

"Vlak voor de afsluitdijk stappen we in een 'coronaproof' bus om zo de Afsluitdijk te kunnen overbruggen aangezien die is afgesloten voor fietsers. Als de dijk open was geweest hadden we bijna 350 kilometer moeten trappen", legt deelnemer Erik Jutstra uit. Er is een prachtige route uitgestippeld via wateren als de Vecht, de IJssel, het IJsselmeer, de Friese Meren en de Reest. De verwachting is dat de deelnemers rond 20.00 uur aankomen op de markt in Hardenberg.

Deelnemer Mark van Lenthe vertelt: "We hopen op goede weersomstandigheden en zien het als een mooie test voor de groep. Met tussentijdse doelen richting volgend jaar houden we elkaar fit om dan alsnog de 1200 kilometer naar Frankrijk te kunnen fietsen. Dus de voorbereiding voor de tocht van 2021 begint bij deze officieel".

Onthaal op de Markt

Mocht u de fietsers willen ontvangen op de markt in Hardenberg, houd dan de Facebookpagina van de Tocht van Gewoon Doen in de gaten op donderdag 4 juni. Hier zal regelmatig een update geplaatst worden van de rit en over de verwachte aankomsttijd.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer