Hardenberg

Toch verbinding met elkaar dankzij InBeeld

Door de redactie

Hoe kun je in coronatijd verbinden met elkaar. Anne van der Hoek, grondlegger van InBeeld praat hier over met de redactie. Bij In Beeld in Hardenberg wordt samengewerkt tussen verschillende maatschappelijke organisatie met als doel mensen verbinden.

Ook InBeeld werd gesloten op maandag 16 maart. "Dit alles in overleg met de gemeente Hardenberg. Dit was moeilijk, want de gasten komen juist bij ons omdat ze sociale contacten nodig hebben", vertelt Anne. Net als vele andere mensen hielden zij contact via telefoon en What's app.

"De eerste mensen kwamen toch nog veel mensen bij ons langs en deden we een praatje bij de deur op afstand. Later merkte je dat de meeste mensen thuisbleven en bang en onzeker waren. Na een paar weken leek iedereen te wennen aan de nieuwe situatie. Een aantal mensen met onderliggende aandoeningen stelde veel vragen over corona en hun gezondheid aan ons. Gelukkig konden wij alle vragen goed beantwoorden en ze geruststellen. Met een klein groepje vrijwilligers, vanuit de nieuwe centrale Participatie Balie AZC hebben wij gewoon doorgewerkt. Zo hebben wij het hele gebouw van binnen schoongemaakt, geschilderd en ander onderhoud gedaan", vertelt Anne.

Leuke initiatieven

Bij InBeeld hebben ze nauw contact met de bewoners van het AZC. Bij het AZC was minder personeel daardoor waren er geen activiteiten meer op en buiten het AZC. Via de contactpersonen was er veel overleg tussen InBeeld en het AZC. Video contact was vrijwel onmogelijk, de WiFi op het AZC is hiervoor onvoldoende. Daardoor konden de online lessen Nederlands niet doorgaan.

Speelgoedactie

Veel mensen namen contact op met InBeeld omdat ze iets voor anderen wilden doen. "Wij hebben alle ideeën doorgegeven aan de gemeente en/of overlegd met COA. Zo hebben we in goed overleg, met RIVM-richtlijnen, een speelgoedactie opgezet en uiteindelijk 84 pakketten kunnen maken voor de kinderen van 4 tot 12 jaar op het AZC. Dit dankzij de medewerking van DA Santé Hardenberg en Intertoys Hardenberg. Ook hebben we negentig Moederdag cadeautjes gemaakt voor de moeders op het AZC, ook dankzij DA Santé Hardenberg mogelijk gemaakt".

Leuke momenten

Op de vraag waren er de afgelopen tijd ook leuke momenten antwoordt Anne het volgende: "Natuurlijk waren er leuke momenten. We hebben verschillende subsidies gekregen. Vanuit de gemeente voor de centrale Participatie Balie AZC en voor activiteiten voor de bewoners van het AZC. En daarnaast nog een subsidie van de Provincie. InBeeld is afgelopen periode ook benoemd tot één van de zeven kenniscentrums voor de Provincie vanuit Studio Vers Bestuur. Dit betekent dat wij nieuwe ideeën en initiatieven met andere organisatie en/of gemeenten mogen delen en faciliteren. Helaas kunnen we nu natuurlijk met het laatste weinig doen. Een symposium of bijeenkomst lukt helaas nog niet".

Weer open

"Wij hebben in goed overleg met verschillende organisaties, volledig volgens de richtlijnen van het RIVM een werkbaar protocol op gezet. De fysieke ruimte is zo ingericht zodat men 1,5 meter afstand kan houden. Hierdoor konden wij weer open op 1 juni, alleen op afspraak en maximaal dertig bezoekers. De meest kwetsbare mensen die de meeste behoefte hebben, hebben al bericht ontvangen. Een heel gedoe om dit allemaal goed te organiseren, de aanmeldingen, planning en fysieke inrichting. Maar onze vrijwilligers zijn dolblij dat wij weer open konden", eindigt Anne het gesprek.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer