Hardenberg

Tijdige signalering voorkomt financiële problemen

Door de redactie

Tijdige hulp bij betalingsproblemen kan veel problemen en kosten voorkomen. Daarom start de gemeente Ommen samen met de gemeente Hardenberg, Woningstichting Vechtdal Wonen, Zilveren Kruis en Vitens het project 'Voor Elkaar!'. Hierbij werken de organisaties samen zodat mensen met een beginnende betalingsachterstand weer overzicht in hun financiën krijgen.

G.Brokelman

Vaak is er meer aan de hand als mensen hun rekeningen niet of onregelmatig betalen. Daarom wil de gemeente Ommen tijdig hulp bieden aan inwoners met betalingsachterstanden. Om met deze inwoners in contact te komen, gaan de samenwerkende organisaties achterstanden melden. Hierdoor kan al bij beginnende betalingsachterstanden ondersteuning worden aangeboden aan de inwoner. "Op deze manier helpen we de inwoners die schulden hebben en voorkomen we dat deze schulden verder opbouwen. Het is lastig om van een schuld af te komen en de geldproblemen veroorzaken vaak weer andere problemen waardoor een neerwaartse spiraal kan ontstaan met alle gevolgen van dien. Door deze aanpak proberen we tijdig te signaleren om dat zoveel mogelijk te voorkomen", vertelt wethouder Leo Bongers.

Voor Elkaar!

Het project Voor Elkaar! zorgt ervoor dat deze betalingsachterstanden tijdig worden gesignaleerd. De samenwerkende organisaties gaan betalingsachterstanden melden in een systeem. Een consulent van het team Voor Elkaar! gaat daarop op huisbezoek bij deze inwoner. Inwoner en consulent kijken samen wat nodig is om de financiën weer onder controle te krijgen.

Privacy

De gemeente Ommen en de andere organisaties werken nauw met elkaar samen. Over de uitwisseling van gegevens zijn goede afspraken gemaakt. Alleen noodzakelijke gegevens worden op een veilige manier gedeeld. De gegevens zijn ook alleen zichtbaar voor de consulenten van het team Voor Elkaar!